Hlavní obsah

Czechia, nebo Czech Republic? Na olympiádě dojde k revoluci, objeví se i šalamounské řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet českých sportovců ve výpravě či jejich jména jsou rok před olympijskými hrami v Paříži zatím jen předmětem odhadů a tipů, jasné ale je, pod jakým označením bude tým ve Francii vystupovat. Poprvé to bude místo České republiky jen Česko, v angličtině Czechia. Proč? Uvidíte v následujícím videu.

Čeští sportovci budou na olympiádě v Paříži nastupovat v kolekci s nápisem CZE Video: Sport.cz

 
Článek

Český olympijský výbor (ČOV) tak následuje postup některých kolektivních sportů i mezinárodních organizací. Na kolekci ale bude viditelná zkratka CZE, která vystihuje oba názvy. „Pracujeme na kolekci už déle, rozhodnutí přišlo před půlrokem, tak jsme nemohli čekat a zvolili zkratku CZE,“ vysvětluje šalamounské řešení ČOV jeho předseda Jiří Kejval.

Zkratka, ale i celá kolekce, bude odkazovat k předchozím olympijským hrám, které se v Paříži konaly přesně o sto let dříve. Tehdy Československo slavilo své první zlato zásluhou gymnasty Bedřicha Šupčíka ve šplhu na laně.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

ČOV plánuje reagovat i na očekávané množství českých fanoušků, zatím jich v loterii o vstupenky uspělo zhruba 10 000. Pro ně, sportovce i sponzory se chystá Český dům, situovaný v parku La Villette.

„Před závody mě vůbec nezajímá, ale po nich je to přesně to místo, kde se dá oslavit úspěch, a na rozdíl od olympijské vesnice nikoho nerušíme, což je zásadní,“ připomíná olympijský vítěz ve vodním slalomu Jiří Prskavec.

„Poprvé v historii budou tyto olympijské domy pohromadě, v parku je chystá i dalších třináct zemí. Navíc je na půl cesty mezi Stade de France a centrem, kde se bude konat celkem čtrnáct sportů,“ pochvaluje si Kejval lokalitu. „Chtěli bychom tam prezentovat Česko i z pohledu naší kultury a gastronomie,“ plánuje.

Reklama