Hlavní obsah

Další smělé plány. Katar by po fotbalovém MS rád přivítal také olympijské hry

Praha

- Deset let po fotbalovém mistrovství světa by se v Kataru mohly konat olympijské hry. Představitelé země z Perského zálivu dnes oznámili, že začali jednat s Mezinárodním olympijským výborem, podle médií by mělo jít o pořádání nejbližších volných her v roce 2032.

Foto: Sport.cz

V Kataru by me mohly konat i olympijské hry (ilustrační foto)

Článek

Loni se v Dauhá uskutečnilo atletické mistrovství světa, fotbalový šampionát uspořádá Katar v roce 2022. Do výstavby stadionů a infrastruktury investoval bohatý stát miliardy dolarů, vložené peníze by teď rád zúročil i prestižním ziskem olympijských her.

Za rok se budou konat odložené olympijské hry v Tokiu, pak budou následovat Paříž 2024 a Los Angeles 2028. Organizátora OH 2032 bude MOV vybírat v roce 2025. Zájem již vyjádřily Indonésie a Indie, o pořadatelství uvažují podle médií také Rusko, Španělsko a Německo. Hovořilo se rovněž o společném projektu Jižní a Severní Koreje, naopak Austrálie letos kvůli koronaviru kandidaturu pozastavila.

V neprospěch Kataru mohou hrát pracovní a ubytovací podmínky zahraničních dělníků, které jsou dlouhodobě terčem kritiky organizací na ochranu lidských práv. Atleti si zase na loňském MS stěžovali na průvan z klimatizace, při disciplínách mimo stadion zase sportovce sužovalo úmorné vedro, i když se závodilo v hluboké noci.

Reklama

Související témata: