Hlavní obsah

Divošský kabaret centrem českých oslav. Místo Plzně se ukážou minipivovary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžně se do něj sjíždějí artisté z celého světa, na přelomu července a srpna si tam budou podávat kliku nejlepší čeští sportovci. Do kabaretu Sauvage (v překladu divoch) v centru Paříže bude během olympijských her situován Český dům, tradiční místo setkávání fanoušků a partnerů se sportovci.

Český olympijský dům v Paříži.Video: Český olympijský výbor

 
Článek

Tradice se datuje už od olympijských her v Barceloně 1992, postupně si České domy získaly na věhlasu. Až ho při hrách v Londýně 2012 odměnila agentura AP pomyslnou zlatou medailí za nejlepší z mezinárodních domů.

Stejně oceňován byl i během zimních her v Pchjongčchangu, kdy do něj vyrazily slavit zlato třeba i americké hokejisty. Na posledních „covidových“ hrách bez fanoušků v Tokiu a Pekingu plány na České domy vzaly z pochopitelných důvodů za své.

Teď se vrací v pravý čas, do Paříže se chystají tisíce českých fanoušků. Poprvé v historii budou národní domy z velké části situovány na jednom místě, v parku La Villette.

„A nám zavolali jako prvnímu olympijskému výboru, abychom si vybrali nejvhodnější prostor,“ těšilo předsedu ČOV Jiřího Kejvala. Při obhlídce padla volba právě na kabaret Sauvage.

„Dýchl na nás na první dobrou. Má skvělou atmosféru, vnitřek jako francouzský kabaret, venku je obrovská zahrada,“ vysvětluje šéfka Českého domu Blanka Konečná. V blízkosti budou mít své národní domy i Nizozemci, Kanaďané nebo Slováci.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Blanka Konečná představuje Český dům na pařížských olympijských hrách.

„A jak říká Martin Doktor, když chceme po sportovcích medaile, musíme mít i my všichni ostatní nejvyšší ambice. Tedy i tu, aby dům byl stejně úspěšný jako v Londýně a Pchjongčchangu,“ říká Kejval.

Jak chtějí fanoušky nalákat na nákup denních vstupenek, které v předprodeji vyjdou symbolicky na 20,24 eura (asi 500 korun) a od července na 24 eur (zhruba 600 Kč)?

„Oslavy, jaké jinde nezažijete,“ hlásí v promo videu judista Lukáš Krpálek, jenž zažil oslavy olympijského zlata už dvakrát. „Chceme ukázat ve spolupráci s českými centry i naše umění, gastronomii a prezentovat české minipivovary, které jsou fenoménem posledních let,“ plánuje Kejval.

V minulosti se v Českém domě čepovala plzeň, poté, co Mezinárodní olympijský výbor nezakázal účast sportovcům z Ruska a Běloruska, se ale společnost Plzeňský Prazdroj stáhla z veškeré komunikace směrem k olympijským hrám.

Nyní se tak představí celkem 16 minipivovarů z celé republiky. Kapacita Českého domu je 1400 osob.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.