Hlavní obsah

Zahájení na Seině? Obavy o bezpečnost rostou. V Paříži zatím vystěhovali migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělo by to být jedno z nejpoutavějších zahájení, jaké kdy olympijské hry poznaly. Na 160 lodí se sportovci pluje šest kilometrů po Seině, desetitisíce diváků je nadšeně zdraví z břehu. Jenže plán je to velmi ambiciózní s ohledem na bezpečnostní situaci, a tak zaznívá stále více pochybností, zda je ceremoniál v centru města tím nejlepším nápadem.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Policejní hlídka na řece Seině, kde by mělo proběhnout slavnostní zahájení olympijských her.

Článek

Dlouho od francouzských autorit zaznívalo, že neexistuje plán B, zahájení na Seině proběhne. Ve svém pondělním projevu už ale prezident Emmanuel Macron připustil variantu, že by mohla být olympiáda 26. července zahájena jen na improvizovaném stadionu na Trocadéru na druhém břehu od Eiffelovy věže, kde by podle původního plánu měla paráda končit.

Další možností by pak podle hlavy státu byl přesun na Stade de France a zahájení v klasické podobě.

Na úterním setkání s médii ke 100 dnům od zahájení her ale zástupci Českého olympijského výboru uvedli, že podobné zprávy od organizátorů nemají a varianta se Stade de France nepřipadá v úvahu kvůli probíhajícím soutěžím v sedmičkovém ragby, které začínají už dva dny před zahájením.

Nadále se pořadatelé upínají k původnímu plánu, což potvrdil šéf organizačního výboru Tony Estanguet. Kolem Seiny se chystá široký bezpečnostní koridor, kontrolováni budou všichni lidé, kteří do něj vstoupí.

Jenže i v souvislosti s probíhajícími konflikty na Ukrajině a v Izraeli rostou obavy, že i přes plánované obří bezpečnostní manévry můžou být účastníci cílem případných útoků.

„Samozřejmě mám obavy,“ přiznal výkonný ředitel Britské olympijské asociace Andy Anson v rozhovor pro stanici Sky Sports. Požadavek na rezervní plán zazněl i od amerického olympijského výboru.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Pohled z Mostu Alexandra III. na Seinu při oslavách Olympijského dne.

„Byli bychom naivní, kdybychom na to nemysleli. Bezpečnost našich sportovců je prioritou,“ zdůraznil Anson. „Zahájení je riziková akce, a tak se k ní musí přistupovat, ale to si Francouzi velmi dobře uvědomují,“ uznal.

V Paříži zatím proběhla rozsáhlá akce, během níž bylo na 300 migrantů vystěhováno z opuštěné bývalé kancelářské budovy na jižním předměstí Paříže. Charitativní organizace zástupce města obvinily, že jde o PR tah, který má vylepšit dojem před turisty s blížící se olympiádou.

V budově žilo zhruba 450 migrantů, kteří neměli své bydlení. Část jich po upozornění od policie squat opustila, zbytek musel být vystěhován s veškerým svým majetkem a autobusy přistěhovalce z Afriky odvezly do jiných částí Francie.

„V blízkosti Paříže jsou přístřešky, ale zjevně je chtějí dostat pryč z metropole, zvlášť před olympiádou,“ citovala agentura AFP Paula Alazyho z organizace Lékaři světa.

Reklama