Hlavní obsah

Hrdí na českou vlajku! Olympionici v Paříži vsadí na nezvykle velký symbol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S českou vlajkou na hrudi. A ne drobnou, ale v nezvykle rozměrné velikosti. Tak bude vypadat oblečení českých olympioniků na hrách v Paříži, které bylo v pondělí slavnostně představeno. Inspirací jsou hry, které francouzská metropole hostila o sto let dříve.

Česká olympijská sportovní kolekce pro Paříž 2024. Jak se vám líbí? Video: Sport.cz

 
Článek

Nejde o nástupní kolekci, která prostřednictvím svého autora Jana Černého slibuje dosud nevídanou podobu. Ta bude představena až příští rok. Nyní Český olympijský výbor s pomocí sportovců prezentoval oblečení, které budou olympionici a paralympionici nosit ve volném čase.

Jeden za všechny, všichni za Paříž. Takové je motto kolekce v duchu Dumasových Tří mušketýrů. A česká vlajka je jejím hlavním symbolem. Stejně jako před sto lety. „Jsem hrdý na českou vlajku a jsem rád, že ji budu nosit na hrudi,“ vyhlásil třeba olympijský vítěz ve vodním slalomu Jiří Prskavec.

„V roce 1924 to byla pro nás přelomová olympiáda. Bedřich Šupčík ve šplhu na laně vybojoval naše první zlato. Hledali jsme propojení a našli ho ve vlajce, kterou tehdy měli sportovci na prsou také,“ vysvětluje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Foto: Barbora Reichová, ČOV

Paralympijská sprinterka Tereza Jakschová v nové kolekci.

Doprovázet vlajku nebude název Czechia ani Czech Republic, ale třípísmenná zkratka CZE. Stejně jako před sto lety, kdy označovala ještě Československo.

Na tvorbě kolekce, jejíž součástí je kromě oblečení třeba osuška, spolupracovali i olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, bývalý kanoista a sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor, vodní slalomář Lukáš Rohan, mílařka Kristiina Mäki či handbiker Patrik Jahoda. Kolekce už je v prodeji i pro fanoušky.

Líbí se vám volnočasová kolekce českých olympioniků?
Ano, je moc hezká.
92,5 %
Ne, nelíbí se mi.
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1433 čtenářů.

Reklama

Související témata: