Hlavní obsah

Špotákovou proměnila umělá inteligence. Až strašidelné, říká. U autobusu pak oněměla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naposledy při OH v Sydney v roce 2000 se stalo, že v české výpravě absentovala. Od té doby olympiádu dvakrát vyhrála, vybojovala jeden bronz a oštěpařská legenda Barbora Špotáková bude úzce spjatá i s hrami v Paříži příští rok. Jen v poněkud jiné roli.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková před autobusem s její podobiznou.

Článek

U pražské Písecké brány stál dvoupatrový autobus a na něm Špotáková v nadživotní velikosti radující se z bronzu v Riu 2016. „Věděla jsem, že bude jezdit autobus, ale netušila jsem, že na něm budu na takové obří fotce. Když jsem přišla, opravdu jsem oněměla. Ale pro mě je to hezká připomínka, na Rio mám krásné vzpomínky,“ přiznala.

Doubledecker propaguje Olympijský festival, který bude během pařížské olympiády hostit Most a okolí tamního jezera. A Špotáková bude jeho ambasadorkou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Barbora Špotáková a Ondřej Synek, ambasadoři Olympijského festivalu v Mostě.

„Po dlouhé době nebudu na olympiádě, ale tohle je dobrá náhrada,“ líčí. Hlediště Stade de France ji nelákalo. „Nejsem typ, co by vydržel celý den třeba na Davis Cupu. Potřebuju být aktivní, radši sportuju s dětma, nejsem papučový fandič,“ říká 42letá maminka Janka a Darka.

I ty plánuje do Mostu vzít. „Je tam čisté jezero, dá se spát ve stanu v kempu, můžou si zkusit na padesát sportů. Třeba si také nějaké vyzkouším, ale nechci žrát čas dětem,“ usmívá se.

Vedle Špotákové je ambasadorem i veslařský šampion Ondřej Synek. „Získávali jsme spolu medaile, je pohodář a srandista, jedem z mých oblíbených olympioniků. A jak je veliký, budu vedle něj vypadat spíš jako křehká žena, než kdyby to byl třeba Tomáš Verner,“ vtipkovala.

Špotáková se o propagaci festivalu stará i o videem, na němž zve fanoušky do Mostu v několika světových jazycích. I když, opravdu je to ona? Detailnější pohled odhalí, že byla využitá umělá inteligence, která za oštěpařku vzkazy s použitím jejích gest a řeči namluvila.

„Bylo to zajímavé. Myslím, že u mě bude poznat, co je stroj a co člověk, jak mám v řeči emoce, jinou dikci. Ale u lidí, kteří trochu strojově mluví, to brzy poznat nebude. Je to až strašidelné,“ připouští Špotáková, která trénuje tříčlennou oštěpařskou skupinku mladších závodníků a i v příští sezoně si plánuje občas zaházet.

Reklama