Hlavní obsah

Komisi, která má zastavit Rusy, povede Žantovský, členkou i hvězdná střelkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán Českého olympijského výboru na vytvoření právních podkladů pro znemožnění účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži, už má konkrétní podobu. Jmenována byla šestičlenná komise, kterou povede bývalý senátor a velvyslanec v USA, Izraeli a Velké Británii Michael Žantovský.

Foto: Petr Horník, Právo

Michael Žantovský povede expertní skupinu Českého olympijského výboru.

Článek

ČOV přislíbil vznik komise po setkání se zástupci iniciativy Dárek pro Putina. „Chceme zamezit tomu, aby diktátorské režimy zneužily olympijské hry pro svou propagaci,“ vysvětloval tehdy předseda ČOV Jiří Kejval.

Komise má šest členů a má vytvořit právní mantinely, ve nichž by bylo možné zamezit účasti Ruska a dalších zemí podílejících se na agresi proti Ukrajině, včetně ruských a běloruských sportovců, kteří tuto agresi podporují nebo neodsuzují, na OH v Paříži příští rok.

„Sport má být nezávislý na politice, ale zůstává součástí tohoto světa a nese za něj spolu s námi všemi odpovědnost. Ruská agrese proti Ukrajině je v příkrém rozporu s druhým principem olympismu, jímž je vytvořit mírovou společnost, která dbá o zachování lidské důstojnosti. Proto je nemyslitelné, aby se Rusko účastnilo olympijských her, pokud agrese potrvá,“ prohlásil diplomat, překladatel či bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Žantovský.

V komisi ho doplní za sportovce Kateřina Emmons, majitelka tří olympijských medailí ve sportovní střelbě včetně zlata z Pekingu 2008.

Dále Petr Kolář, jenž byl velvyslancem ve Švédsku, Irsku, USA i Rusku a zastával také funkci náměstka ministra zahraničních věcí, i Jiří Růžička, středoškolský pedagog a bývalý ředitel Gymnázia Jana Keplera, nyní politik a senátor za Prahu 6.

Foto: Karel Felt, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons na archivním snímku.

Právní pohled přidá Marek Procházka, který se mimo jiné specializuje na dodržování pravidel etického kodexu či řešení sporů, a ministerstvo zahraničí bude zastupovat Martin Smolek, vrchní ředitel sekce právní a konzulární a vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem Evropské unie.

Skupina se poprvé sejde v průběhu března. „Mezinárodní olympijský výbor o našich aktivitách pravidelně informujeme. Cílem je, aby skupina připravila své návrhy naprosto nezávisle a předložila je pak přímo MOV. Zároveň jsme také v kontaktu nebo sledujeme aktivity dalších národních evropských olympijských výborů, které situaci vnímají stejně jako my,“ vysvětluje Kejval.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.