Hlavní obsah

MOV nechá přezkoumat všechny vzorky odebrané při olympiádě

Mezinárodní olympijský výbor se na kongresu v Lausanne rozhodl znovu přezkoumat všechny vzorky odebrané sportovcům při olympijských hrách v Pekingu. Vzorky budou testovány především na přípravek CERA, takzvanou vylepšenou verzi krevního dopingu EPO.

Článek

Středeční rozhodnutí přímo souvisí s dopingovými případy dvou předních světových cyklistů Stefana Schumachera a Leonarda Piepoliho, jejichž vzorky z letošní Tour de France rovněž při opakované analýze vykázaly užití CERA. Dosavadní testy byly neprůkazné, francouzská laboratoř ale použila novou metodu. "Je velmi dobrá. Pomůže nám odhalit podvodníky," dodal šéf Tour de France Christian Prudhomme.

Podle mluvčí MOV Emmanuelle Moreauové budou všechny krevní vzorky z Pekingu testovány v laboratořích v Lausanne. Během srpnové olympiády bylo přímo v Pekingu provedeno téměř 5000 testů, z toho bezmála tisícovka krevních. "MOV bude podporovat Mezinárodní cyklistickou unii UCI i všechny další sportovní federace, pokud budou dál rozvíjet smysluplný boj proti dopingu," prohlásila Moreauová.

MOV zatím potrestala kvůli dopingu prokázanému během olympijských her šest sportovců, případy dalších tří se dále vyšetřují.

Reklama

Související témata: