Hlavní obsah

Norové musejí vrátit bronzové olympijské medaile z parkuru

LAUSANNE

Norští jezdci přišli o bronzové medaile v soutěži družstev v parkuru z letošních olympijských her. O třetí místo je připravil doping koně Camira, na kterém jel Tony Andre Hansen. Nejlepší z norské čtveřice byl dnes ze soutěže diskvalifikován a navíc dostal od Mezinárodní jezdecké federace zákaz startu na čtyři a půl měsíce, který mu vyprší už 2. ledna.

Článek

Bronzové medaile dodatečně obdrží Švýcaři Steve Guerdat, Christina Liebherrová, Niklaus Schurtenberger a Pius Schwizer, kteří skončili původně v hongkongském jezdeckém areálu čtvrtí. Spolu s Hansenem musejí vrátit cenný kov Morten Djupvik, Stein Endresen a Geir Gulliksen.

Hansen byl po pozitivním testu svého koně vyloučen ze soutěže jednotlivců, kterou před finálovým dnem vedl. V těle Camira byl nalezen zakázaný kapsaicin, jenž ulevuje od bolesti.

Stejnou látku odhalily kontroly v Hongkongu u dalších tří koní. Celkem se během jezdeckých soutěží na olympiádě objevilo šest dopingových případů.

Kvůli dopingu se změnili majitelé šesti olympijských medailí v Pekingu. Nedávno přišli o stříbro a bronz v hodu kladivem Bělorusové Vadim Děvjatovskij a Ivan Tichon. Už během olympiády byla diskvalifikována stříbrná sedmibojařka Ludmila Blonská z Ukrajiny, stříbro a bronz ve sportovní střelbě musel vrátit Kim Čong-su z KLDR.

Reklama