Hlavní obsah

Olympijská baseballová hřiště v Pekingu čeká zřejmě demolice

PEKING

Ještě před několika měsíci hostily dva baseballové stadióny v Pekingu zápasy olympijského turnaje, ale nyní je zřejmě čeká zánik. V příštím roce budou včetně tréninkového hřiště zbourány, neboť pro ně na drahém pozemku není dostatečné využití.

Článek

"Pozvali jsme několik baseballových představitelů, ale nikdo nepřišel se skutečnou nabídkou. Nemůže to být návrh, který sem přivede lidi jen jednou či dvakrát do roka," konstatovala Jessica Guová, manažerka developerské společnosti Acre, které pozemky a stavby patří.

Problémy s využitím baseballových stadiónů měli i pořadatelé předchozích her v Sydney a v Aténách, kde se tento sport netěší velkému zájmu. V Austrálii se na olympijském stadiónu hraje ragby a pořádají karnevaly, v Řecku se baseballový trávník přestavěl na fotbalový.

Stejný osud čeká i na tři pekingská hřiště, kde s největší pravděpodobností podle Guové vyroste do pěti let komplex pro fotbal, atletiku a zřejmě i kino. "V Číně se prakticky baseball nehraje, většina diváků na olympijském turnaji byli cizinci z Tchaj-wanu," upozornila Guová.

Zachránit alespoň jeden stadión a rozvinout tento sport v Číně se snaží zástupci MLB. Ti dokonce vyučují ve 120 místních školách základy hry. "Uděláme všechno, co bude možné. Nejdůležitější je zajistit takové akce, které by mohly naplnit stadion," prohlásil jeden ze zástupců americké profesionální ligy.

Reklama