Hlavní obsah

AFP: Bikiny hráček beachvolejbalu působí Číňanům potěšení

Mnozí Číňané doufají, že nynější olympijské hry přispějí k větší otevřenosti jejich společnosti. Osmnáctiletý pekingský student Süe Šeng-jüan vkládá svoje naděje do plážového volejbalu žen. "Naše společnost byla vždy konzervativní, ale tohle by jí mohlo pomoci se otevřít," říká nedaleko hřiště, na němž v písku poskakují hráčky v bikinách.

Článek

Ženský plážový volejbal je velkým oživením olympijských her v Pekingu, které jsou velmi přísně organizovány. Televizní kamery a fotografové se neodříkají detailních záběrů na bronzově opálenou kůži posetou krůpějemi potu nebo na ruku nějaké hráčky, jak si upravuje klouzající plavky na těle, píše agentura AFP.

"My tady v Pekingu jsme daleko od všech pláží a máme jen vzácnou příležitost vidět něco takového. Je to zábavné a sexy," tvrdí šestačtyřicetiletý Wang Ta-fang.

Na lavičkách stadiónu s 12 000 místy usedají zaměstnanci podniků, vládní činitelé nebo dobrovolníci, které na místo přivážejí desítky autobusů. Moderátoři je začínají rozehřívat a do mikrofonu vykřikují: "Je tady někdo? Chci slyšet nějaký ruch."

Diváci 29. olympijských her, kteří jsou ještě pod vlivem puritánství z let vlády Mao Ce-tunga, zřejmě oceňují tuto podívanou západního střihu, která se odehrává na pozadí hlasitých zvuků z diskotéky a v mnohem pestřejším prostředí, než je prostředí jiných sportovišť.

Fotoaparáty začali rychle cvakat

Například během zápasu USA-Kuba se dosud spíše pasivní diváci rázem probudili při příchodu velmi lehce oděných tanečnic s kovbojskými klobouky na hlavách. Rozezněla se rytmická hudba a fotoaparáty začali rychle cvakat.

Wang se přiznává, že z tohoto sportovního utkání si nafotil jen deset snímků, ale mladé ženy s vzhledem mažoretek má na stovce fotek. "Ty fotografie jsou pro mého syna, který je nyní v armádě a nemohl sem přijít," vysvětluje.

Plážový volejbal je na olympiádě místem, kde napětí zřejmě opadá. Hráčky Ruska a Gruzie se před středečním zápasem vřele objímaly a distancovaly se tak od ozbrojeného konfliktu o Jižní Osetii, v němž proti sobě stojí jejich země.

Podle úřednice Liou Siao-jen z Tchien-ťinu se plážový volejbal líbí Číňanům, kteří mají rádi hlasitou hudbu. "Myslím si ale, že bude ještě dlouho trvat, než se ujme v Číně. Zůstane to sportem, na který se budeme spíše dívat, než ho hrát." řekla Liou. "Tento sport je velmi oblíbený v zemích, které mají vlastní pláže, jako jsou Spojené státy a Brazílie. My je nemáme," křičí, aby přehlušila okolní hluk.

Reklama

Související témata: