Hlavní obsah

Americkým vlajkonošem bude uprchlík ze Súdánu

PEKING

Vlajkonošem americké výpravy při pátečním zahájení olympijských her nebude žádná z velkých hvězd, ale neznámý mílař Lopez Lomong. Třiadvacetiletý běžec nepřijel do Pekingu s medailovými ambicemi, má však za sebou dramatický životní příběh.

Článek

Rodák z afrického Súdánu uprchl jako šestiletý chlapec z občanskou válkou zmítané země a sám bez rodičů strávil deset let v uprchlickém táboře v Keni. S tisícovkami dětí s podobným osudem se dostal do Spojených států, americké občanství získal teprve loni.

"Tohle je nejvíce vzrušující den mého života. Je to pro mě velká čest, že jsem byl vybrán," prohlásil Lomong v reakci na rozhodnutí kapitánů jednotlivých sportovních odvětví v americkém týmu.

"Jsem tu jako vyslanec své země a udělám všechno pro to, abych ji co nejlépe reprezentoval. Je to další úžasný krok na mé cestě stát se Američanem," uvedl v prohlášení běžec, který si vybojoval účast v Pekingu třetím místem v běhu na 1500 metrů v americké kvalifikaci. Jeho osobní rekord je 3:37,07 minuty a velkým úspěchem by pro něj byl postup do finále.

Nástup amerických olympioniků v čele se súdánským rodákem nejspíš značně rozladí představitele pořádající Číny, která sklízí kritiku za podporu režimu v této africké zemi. Čína významně investuje do naftového průmyslu v Súdánu a do země rovněž dodává zbraně. V únoru 2003 vypukl v súdánské provincii Dárfúr konflikt mezi vládními vojáky a povstaleckými skupinami, který si podle OSN do letošního dubna vyžádal přes 300 000 obětí.

Reklama

Související témata: