Hlavní obsah

Chtěl bych stihnout tenis, atletiku a vodáky, přeje si velvyslanec Žantovský

Karel FeltPrávo

Sám je aktivním sportovcem. Při olympiádě se však velvyslanec České republiky v Londýně Michael Žantovský bude pohybovat většinou v obleku, jako doprovod ústavních činitelů a reprezentant své země na oficiálních akcích. Jak ale prozradil v exkluzivním rozhovoru pro Právo a Sport.cz, chtěl jako divák přijít fandit českým tenistům, atletům a vodákům...

Článek

Pane velvyslanče, kolik času vám v této době zabírají záležitosti spojené s olympiádou a jak se na Hry chystáte na ambasádě?

Samozřejmě zabírají čím dál tím víc času. Olympiáda pro nás bude představovat spoustu povinností a úkolů. Souvisí například s propagací České republiky a naší olympijské výpravy. V tomto ohledu úzce spolupracujeme s Českým olympijským výborem a participujeme na přípravě programu Českého olympijského domu v Kongresovém centru v Islingtonu. Naší povinností je také poskytovat servis, péči a doprovod ústavním činitelům České republiky, počínaje hlavou státu. A těch má přijet celá řada. Čeká nás hodně práce a postarat se samozřejmě musíme i o naše občany, kteří sem přijedou, pokud budou potřebovat naši pomoc či radu.

Jaký je vůbec váš vztah ke sportu?

Jednoznačně kladný. V poklusu jsem v této funkci pořád, i když je to na první pohled spíš sedavé zaměstnání. Velmi blízký vztah mám k lyžování a zejména tenisu. I při velkém vytížení se snažím alespoň dvakrát týdně si najít čas na tenis. Vychovávám také dva malé tenisty.

Máte mezi sportovci přátele?

Mám a hodně, především mezi tenisty a fotbalisty. U těch profesionálních je obtížné najít si čas na setkání. Nepotkal jsem se tu osobně ještě ani s fotbalisty Petrem Čechem nebo Tomášem Rosickým. Zájem je oboustranný, ale najít volný termín je prostě problém. Snad se to ale podaří.

Mluví se v diplomatických kruzích o olympiádě?

Samozřejmě všechny diplomatické mise se zajímají o informace, týkající se organizačního zajištění a bezpečnosti olympijských her. Zúčastňujeme se akcí, které k tomu pořádají organizátoři. S blížícím se termínem Her jich přibývá, takže už několik měsíců je pro olympiádu vyčleněn jeden diplomat. Dostáváme také množství informací. Se zastupiteli ostatních zemí se bavíme například o tom, jak budou různé země zajišťovat svoje olympijské domy, kulturní programy a další akce.

Předpokládáte, že v době olympiády stoupnou v Londýně ceny hotelů, taxi a restaurací?

Londýn je hodně drahý, takže si neumím představit, že by mohl být ještě dražší. Například ceny hotelů už jsou hodně vyšroubované a kapacita je zcela vyčerpaná. Návštěvníci olympiády by si v této souvislosti měli také dávat pozor na různé pokoutní nabídky vstupenek, které nemusí být pravé a mohli by se dostat do potíží.

Chystáte se na nějaké olympijské soutěže?

V první řadě budu muset plnit svoje protokolární povinnosti, to znamená, že budu tam, kde bude požadována moje přítomnost nebo doprovod. Například na slavnostním zahájení her a dalších událostech, kterých se zúčastní hlava státu nebo jeho nejvyšší představitelé. Osobně bych se chtěl podívat na tenis, jednak proto, že je to můj olympijský sport, v němž mám přátele a máme i šance na medaile. Mám rád i vodácké soutěže a atletiku.

Prožíváte hodně sportovní akce, na nichž startují čeští reprezentanti?

Ovládám se, jak se patří na vysokého diplomata... Ale moje žena je opačného názoru. Říká, že fandím naprosto nekontrolovaně. Pravda bude někde mezi tím.

V úvodu rozhovoru jste zmínil spoustu povinností, která vás a pracovníky ambasády čekají. Budete stíhat i tak říkající běžnou konzulární agendu?

Samozřejmě, ta k tomu patří. Bohužel jsou to často i nepříjemné starosti, které potkávají české turisty, ale mohou se stát třeba i členům výpravy. Například ztracené pasy nebo jiné nepředvídané události. Jsme tu od toho, abychom pomáhali českým občanům, kteří sem přijedou.

Máte na olympiádu vyčleněné nějaké pracovníky ambasády?

Budeme posilovat i činnost našeho konzulárního oddělení těsně před Hrami a při nich. Detašované pracoviště budeme mít i v Českém olympijském domě. K dispozici je nepřetržitá konzulární pohotovost, která má telefonní číslo  +44 7769682442. Po dobu olympiády si nikdo z pracovníků ambasády nevybírá dovolenou, aby jich bylo dost do služeb. Zvážíme i případné prodloužení úředních hodin, pokud to bude třeba. Všechna telefonní čísla jsou uvedena na webových stránkách naší ambasády. Pokud české občany potká nějaká nepříjemnost, jako ztráta dokladů, peněz, zdravotní problémy, nebo by se stali obětí přepadení, měli by se obrátit konzulární oddělení zastupitelského úřadu České republiky.

Co by měl udělat turista, který se chystá na olympiádu, než vyrazí do Londýna?

Bylo by dobré, kdyby se seznámil se základními informacemi o Velké Británii, Londýnu o české diplomatické a konzulární přítomnosti v Londýně, tedy i s kontaktními údaji. Samozřejmě by si měl zkontrolovat, zda má v pořádku všechny potřebné doklady.

Reklama

Související témata: