Hlavní obsah

Čínská badmintonistka Li Süe-žuej získala na OH zlato ve dvouhře

Čínská badmintonistka Li Süe-žuej vyhrála olympijský turnaj ve dvouhře. Jednadvacetiletá hráčka v londýnském finále s mistryní světa Wang I-chan promarnila dva mečboly, favorizovanou krajanku nakonec porazila 21:15, 21:23 a 21:17.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Čínská badmintonistka Li Süe-žuej oslavuje olympijský triumf ve dvouhře.

Článek

Bronz získala Saina Nehwalová z Indie, když její soupeřka Wang Sin utkání o třetí místo skrečovala. Čínská hráčka si v závěru první sady, kterou vyhrála 21:18, poranila koleno. Druhý set vzdala po zisku prvního míčku.

Li Süe-žuej ve finále potvrdila dobrou formu z letošní sezóny, ve které vyhrála 30 zápasů za sebou včetně tří proti Wang I-chan. Právě dlouhá série neporazitelnosti jí na poslední chvíli pomohla k nominaci na olympiádu, ze které vystrnadila bývalou světovou jedničku Wang Š'-sien.

Další zlato získala Čína ve čtyřhře. Pětadvacetiletá Čao Jün-lej, jež v pátek triumfovala spolu s Čang Nan ve smíšené čtyřhře, dnes s Tchien Čching završila double vítězstvím 2:0 nad Japonkami Fujii Mizukiovou a Reikou Kakiwaovou.

Premiérovou medaili v badmintonu pro Rusko získaly Valerija Sorokinová a Nina Vislovová, když v utkání o bronz porazily kanadskou dvojici Alex Bruceová, Michelle Liová 21:9, 21:10.

Rusky i Kanaďanky původně nepostoupily ani ze skupiny do vyřazovacích bojů. Vytěžily však z vyloučení osmi hráček včetně úřadujících světových šampionek Wang Siao-li, Jü Jang z Číny, které byly potrestány za to, že úmyslně vypustily poslední zápas v základní skupině kvůli lepšímu losu ve čtvrtfinále.

Spolu s Číňankami badmintonová federace vyřadila také Korejky Čung Kjong-un, Kim Ha-na a Ha Čung-un s Kim Min-čung, čtvrtým potrestaným párem byly Meliana Jauhariová a Greysia Poliiová z Indonésie.

O překvapení v mužském deblu se postarali Dánové Mathias Bö a Carsten Mogensen, kteří v semifinále vyřadili favorizované Korejce Čung Če-songa, I Jong-tea 17:21, 21:18 a 22:20. O zlato si zahrají s prvním nasazeným párem Cchaj Jün, Fu Chaj-feng z Číny a případným triumfem mohou připravit další senzaci.

Bö s Mogensenem by napodobili krajana Poula-Erika Hoyera Larsena, jenž v Atlantě v roce 1996 vyhrál dvouhru a dosud jako jediný dokázal narušit olympijskou nadvládu asijských reprezentantů, kteří získali všechny ostatní zlaté medaile od zavedení badmintonu do programu her v roce 1992.

XXX. letní olympijské hry v Londýně
Badminton
Muži, čtyřhra - semifinále:
Cchaj Jün, Fu Chaj-feng (1-Čína) - Kien Keat Koo, Boon Heong Tan (Malaj.) 2:0 (9, 19), Bö, Mogensen (3-Dán.) - Čung Če-song, I Jong-te (2-Korea) 2:1 (-17, 18, 20).
Ženy, dvouhra - finále:
Li Süe-žuej (3-Čína) - Wang I-chan (1-Čína) 2:1 (15, -21, 17).
Ženy, dvouhra - o 3. místo:
Nehwalová (4-Indie) - Wang Sin (2-Čína) 18:12, 0:1 skreč.
Ženy, čtyřhra - finále:
Tchien Čching, Čao Jün-lej (Čína) - Mizukiová, Kakiwaová (Jap.) 2:0 (10, 23).
Ženy, čtyřhra - o 3. místo:
Sorokinová, Vislovová (2-Rus.) - Bruceová, Liová (Kan.) 2:0 (9, 10).

Reklama