Hlavní obsah

Pohodu mezi oštěpařkami vystřídá medailová řež

Michal Osoba (Londýn)Sport.czPrávo

Až nezvyklá pohoda panovala mezi elitními oštěpařkami během úterní olympijské kvalifikace. Žádné zamračené výrazy, ani mlčení místo pozdravu. Naopak, samé úsměvy a přátelské konverzace. To ale ve čtvrtek skončí, ve 22 hodin českého času totiž půjde o hodně. Ve hře budou olympijské medaile a podle aktuální výkonnosti jsou na tři kovy čtyři uchazečky. V čele s obhájkyní zlata Barborou Špotákovou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Oštěpařka Barbora Špotáková na olympijských hrách v Londýně

Článek

Bude se opakovat její památný souboj z olympiády v Pekingu či z loňského mistrovství světa v Tegu s Ruskou Marií Abakumovovou? Vloni světové rekordmance nestačil na zlato ani hod dlouhý 71,58 metrů. Špotáková očekává, že výkon začínající sedmičkou bude nezbytnou podmínkou zisku zlata i v Londýně. „Myslím, že o vítězství si to rozdají Špotáková s Abakumovovou," tvrdí senzační mistryně Evropy z Barcelony 2010 Linda Stahlová.

Třeba šéftrenér Tomáš Dvořák ale Rusce, která letos překonala 65 metrů jen jednou, nevěří. „Je nejvíc nabitá, ale vůbec si neví rady, co s tím. Myslím, že to pokazí. Chce tolik, že nebude mít nic, není pro mě kandidátkou na medaili," domnívá se bývalý desetibojař.

Špotáková se zatím se svojí soupeřkou potkala jen na rozcvičovacím stadiónu. „Byla příjemná, smála se. Vypadala v pohodě, žádnou rivalitu jsem nevycítila," pochvalovala si 31letá rodačka z Jablonce.

Němka Špotákové půjčila oštěp

Další z dlouholetých soupeřek Christina Obergföllová Špotákové dokonce před kvalifikací půjčila oštěp. „Přišla jsem poslední a už byly rozebrané, tak jsem neměla čím házet. Navíc si oštěpem měřím rozběh, Christina byla příjemná," oceňovala.

Obergföllová ale rozhodně není ženou velkých závodů, nikdy žádný nevyhrála, dokonce ani letošní mistrovství Evropy s výrazně slabší konkurencí. „V posledních letech jsem ve finále vždy házela pod své možnosti, chtěla bych to tady změnit. Podle mě 70 metrů bude třeba i na zisk stříbra, vždyť jste viděli, jak silná je tu Barbora," upozorňovala Němka.

Jenže letos nejdál hodila úplně jiná žena: Sunette Viljoenová. Kdysi byla v Česku známá jako ta, jejíž oštěp se na soustředění zabodl do ramene Romana Šebrle, teď se však předvádí i jako skvělá závodnice. Vloni na MS získala bronz, letos si troufá i na Špotákovou. „Ale jsme kamarádky. Vždycky jí říkám ,Ahoj Spoty´, tak se tomu směje," vypráví Jihoafričanka.

Špotáková dnes od 22.00 bude házet jako úplně první. „Tak by bylo fajn, kdyby hodila hrozně daleko a byl konec. Jde o obhajobu olympijského zlata, tak to tu rozseká," věří Dvořák.

Letošní světové tabulky
1. Viljoenová (JAR)69,35 m
2. Špotáková (ČR)68,73 m
3. Obergföllová (Něm.)67,04 m
4. Abakumovová (Rus.)66,86 m

Reklama

Související témata: