Hlavní obsah

Chápu, že jsme za blbce, říká šéf cyklistického svazu ke kauze Sáblíková

Rio de Janeiro

Lítost nad absencí Martiny Sáblíkové na letních olympijských hrách vyjádřil po středeční časovce v Riu Marián Štetina, prezident Českého svazu cyklistiky. A jednoznačně odmítl, že trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení je v cyklistice nežádoucím elementem. „Martina je skvělá sportovkyně, která dělá cyklistice velkou reklamu, a jsme rádi, že se jí věnuje. A mně je Martiny s ohledem na vzniklou situaci velmi líto,“ prohlásil Štetina.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martina Sáblíková doplatila na nejasnosti ohledně výkladu pravidel a v olympijské časovce nestartovala. Kdo za to ponese vinu?

Článek

Sáblíková žila od loňského mistrovství světa v Richmondu v přesvědčení, že si při časovce vyjela místo pro olympijský start. Skončila na dvanácté příčce, v redukovaném pořadí se vešla do desítky, což podle prvotních zpráv mělo stačit na Rio. Jenže v červnu se zjistilo, že Česko nemá na seznamu pro Rio mezi ženami zastoupení.

„Jakmile Mezinárodní cyklistická federace vydala kvalifikační kritéria pro start na olympijských hrách, svaz je neprodleně nechal přeložit a vyvěsil je na webových stránkách. V tom spočívá servis, který zajišťuje svaz. Jenže už dlouho předtím vycházely novinové články o tom, co stačí Martině Sáblíkové ke startu na olympijských hrách. Proto říkám, že viník absence Martiny na hrách v Riu nebude jeden," prohlásil Štetina.

„Vina Českého svazu cyklistiky jednoznačně spočívá ve faktu, že nedementoval zprávy, které někdo poskytoval novinářům o nominačních kritériích na olympiádu. Nicméně skutečnost, že jsme tak neučinily, nezapříčinila absenci Martiny na olympiádě," říkal Štetina a připustil, že o chybějící místence vedení svazu nemělo tušení až do okamžiku, když v červnu přišla z UCI startovní listina.

Kdo je odpovědný za reprezentaci žen? Nikdo!

V pravidlech je uvedeno, že se závodnice musí kvalifikovat do silničního závodu, aby mohla jet časovku. Kdo je tedy zodpovědný za mylný výklad? Kdo měl dohlédnout, aby nedošlo k tak fatální chybě ústící v neúspěšné řízení před Mezinárodní sportovní arbitráží přímo v Riu? „Osoba zodpovědná za reprezentaci žen," uvedl Štetina.

Zde nastává zásadní zádrhel. Kdo je osobou odpovědnou za reprezentaci žen? „Nikdo," zní šokující odpověď prezidenta Českého svazu cyklistiky. „Reprezentační tým žen v Česku vzhledem k výkonnosti neexistuje. V tom je problém," vysvětloval Štetina.

Svaz čítá sedm samostatných disciplín, kterým poskytuje servis. V případě světových šampionátů či olympijských her vyvěsí na internetové stránky nominační kritéria.

Kauza poškodila cyklistiku

„My nominaci řešíme v okamžiku, kdy nám Mezinárodní cyklistická federace zašle, kolik máme vyjetých míst. Třeba dráhaři měli nejasnosti a obrátili se na nás s dotazem o upřesnění. Tudíž jsme se obrátili na UCI, která odpověděla. Ze silnice žádný takový dotaz nepřišel. Ptám se tedy, proč s takovým dotazem nepřišel tým Martiny, když nastudoval kritéria stejně jako lidi na svazu," uvedl Štetina.

„Za devatenáct let, co se cyklistice věnuji, se posunula. Jen pro představu na olympiádě v Atlantě byl samotný Svorada, v Riu jsme měli čtyři kluky. Na horských kolech jsme slavili zlato. Veškerá práce se nynější nešťastnou situací pohřbila. Samozřejmě jsme na svazu za blbce, což chápu. Vážně je mi Martiny líto. Celá situace poškozuje cyklistiku. A že z toho nemám radost, je nejslušnější možné slovo," posteskl si Štetina.

Reklama

Související témata: