Hlavní obsah

Gejzír radosti, dojetí a kilo hovězího. Jak Krpálek slavil své zlato

Rio de Janeiro

První zlatá oslava otřásla Českým domem v Riu de Janeiro. A i proto byla pořádně bujará. Lukáš Krpálek dorazil do základny českého týmu s ostatními sportovci party busem, zatančil si do víření bubnů v rytmu samby a po oficiálních gratulacích se vrhl na mísu s hovězími steaky, aby se po obrovsky náročném dnu konečně najedl.

Lukáš Krpálek oslavuje v Českém domě zlatou olympijskou medaili

 
Článek
Fotogalerie

„Naposledy jsem se pořádně najedl den před závodem. Během turnaje jsem strávil celý den v hale a měl jen trochu ovoce," vyprávěl novinářům na neformální tiskové konferenci, na níž se vrhl na mísu s kilem brazilského hovězího. Obří porci ale nakonec nespořádal, od pochoutky filet mignon je odlákaly další povinnosti.

Příjezd nejlepšího českého judisty všech dob, který dokázal vyhrát mistrovství Evropy, světa i olympiádu, byl triumfální. Z vesnice Krpálek s ostatními judisty a dalšími sportovci vyrazili party busem s barem a hudbou. „Hrála se Zagorka, Gott a Lukáš si dnes celý den pouštěl písničku ´Jsem optimista´, tak ta zazněla taky," líčil s úsměvem kouč Petr Lacina.

U Českého domu ve čtvrti Barra de Tijuca už na českou výpravu čekala skupina bubeníků, která rozvířila celé okolí rytmem samby. A Krpálek s vlajkou nad hlavou ukázal, že v pohybu není dobrý jen tatami.

V domě se na českého judistu sypaly gratulace ze všech stran, oficiálně děkovala ministryně školství Kateřina Valachová či předseda Senátu Milan Štěch. Šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval předal Olympijskou trofej, na jejímž návrhu se podílela biatlonistka Gabriela Koukalová. A tradičně si Krpálek vyzkoušel i čepování piva.

Gejzíry radosti ovšem vystřídalo i hluboké dojetí. To když český závodník znovu připomněl, jak moc chtěl olympijský triumf vybojovat pro svého tragicky zesnulého kamaráda Alexandra Jurečku. A celému sálu zvlhly oči, když se na obří obrazovce objevilo video s upřímnou gratulací od manželky Evy a záběry měsíčního syna Antonína. „Já už se tak strašně těším domů," říkal stokilový obr s velkým srdcem.

Dnešní noc patřila v Riu jen jemu.

Reklama

Související témata: