Hlavní obsah

I těžké ragbyové váhy jsou ze sedmiček naměkko

Rio de Janeiro

Dvanáct týmů, tři skupiny a už po třech dnech bude jasné, kdo je novým olympijským šampiónem. Řeč je o sedmičkovém ragby, v němž budou na hrách bojovat muži i ženy. Souboje s šišatým míčem se do programu bojů pod pěti kruhy vrací po dvaadevadesáti letech.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Jedna z největší ragbyových hvězd, Novozélanďan Sonny Bill Williams.

Článek

Ragby bylo zařazeno, protože místo obvyklých patnácti bude v poli sedm hráčů, přičemž hrací doba je dvakrát sedm minut místo minimálních osmdesáti při klasickém formátu. V jeho podobě by nebylo možné turnaj během olympijských her s potřebným časem na regeneraci sportovců zvládnout.

Zato „zeštíhlená podoba" je přijatelná pro sponzory, televizní stanice i diváky. Ti se mohou těšit na přitažlivé bitvy, protože zápasy se odehrávají na standardní hrací ploše 100 na 70 metrů, tudíž při polovičním složení týmů není nouze o časté akce zakončené body. Nemalou roli navíc sehrál bývalý předseda MOV Jacques Rogge, jenž byl sám členem týmu rodné Belgie, kde navíc získal v ragby i mistrovský titul. Když se před sedmi lety o zařazení ragby hlasovalo, byl hlavním propagátorem znovuzařazení.

Účasti si váží i Sonny Bill Williams

I přes roztříštěnost názorů uvnitř ragbyového hnutí, se všichni odborníci shodují, že návrat sportu do programu her představuje skvělou propagaci. Vždyť i superstar sportu se šišatým míčem Sonny Bill Williams z Nového Zélandu byl dojatý, když zjistil, že bude hrát v Riu.

Třicetiletý borec se pyšní dvěma mistrovskými tituly z klasického ragby, má za sebou i krátkou anabázi v roli profesionálního boxera. „Olympijské hry jsou vrchol světového sportu. Celý rok jsem se snažil a bojoval, abych se do nominace dostal. Je vzrušující být součástí týmu Nového Zélandu pro Rio," vykládal dojatě sto osm kilogramů vážící borec.

V rozhovoru pro novozélandská média přiznal, že neměl daleko k slzám, když zjistil, že jeho rodina bude mít při bitvě o medaile z Brazílie dvojí zastoupení. „Když mi zavolali, že pojedu do Ria, byl jsem dojatý. Ale když jsem později zjistil, že do Ria pojede i moje sestra Nial, byl jsem štěstí bez sebe a málem brečel. Musí se starat o dvě děti, obětuje hře všechen volný čas, tvrdě dřela na fyzičce po nocích. A teď budeme společně na olympiádě," říkal Williams.

Reklama