Hlavní obsah

Návrat krále! Phelps už má zlato č. 19

Rio

Hned první závod Michaela Phelpse na hrách v Riu stačil k tomu, aby do zlaté sbírky americké legendy přibyl devatenáctý kousek. Nejúspěšnější olympionik všech dob v neděli naskočil do finále štafety na 4x100 metrů volný způsob a na druhém úseku výrazně pomohl v souboji s Francouzi a Australany.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Legendární americký plavec Michael Phelps.

Článek

Americký kouč Bob Bowman nasadil Phelpse do týmu s Caelebem Dresselem, Ryanem Heldem a Nathanem Adrianem a nominace jednatřicetiletého veterána byla trefou do černého. První úsek totiž zaplavali nejrychleji Francouzi, Phelps ale nekompromisním tempem (100 m za 47,12!) vytáhl štafetu USA na první místo, které už neopustila.

„Řekl jsem klukům, že se pokusím udělat maximum pro to, abychom před sebou měli jen volný bazén. Rychleji jsem stovku volně nikdy neplaval," popisoval taktiku, která do puntíku vyšla.

Bylo to šílené

Phelps prošel v olympijském mezidobí několika životními zvraty, kvůli alkoholu se zapletl se zákonem. Kariéru ale úspěšně restartoval a na svůj už tak vysoký plavecký piedestal přistavěl další patro. A po závodu bez okolků přiznal, že jej prožíval jako malý kluk.

„Bylo to šílené. Stáli jsme u bloku a při finiši jsem měl pocit, že mi exploduje srdce. Po závodě jsme měli bez ohledu na věk v očích slzy," vyprávěl a byl rád, že byl u nápravy nepovedeného závodu z her v Londýně, kde Američané skončili stříbrní.

„Samozřejmě jsme se k tomu vrátili. Den před závodem jsme si pustili video z Londýna a řekli si, že si vezmeme triumf zpátky," dodal.

Phelpsův debut v Riu zcela zastínil ostatní vrcholy nedělního finálového programu, při němž se hned několikrát přepisovaly světové rekordy. Adam Peaty posunul na prsařské stovce své den staré maximum a stal se prvním Britem se zlatou medailí z plavání po 28 letech. Američanka Katie Ledecká překonala vlastní nejrychlejší čas ve finále závodu na 400 m vol. zp. a Švédka Sarah Sjöströmová si stejně počínala při cestě za zlatem na trati 100 m motýlek.

Phelpsovy medaile na LOH
2004 Atény6-0-2
2008 Peking8-0-0
2012 Londýn4-2-0
2016 Rio de Janeiro1-0-0
Výčet medailí v pořadí zlato-stříbro-bronz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články