Hlavní obsah

Brazilským fotbalistům hrozí trest za to, že nenosili oblečení výpravy

Brazilský olympijský výbor hodlá potrestat národní fotbalový tým za to, že na sobě hráči při vyhlášení vítězů neměli oficiální oblečení brazilské výpravy, ale dresy konkurenčního výrobce. Brazilci v sobotním finále v Jokohamě porazili 2:1 po prodloužení Španělsko a obhájili zlato z Ria de Janeiro.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Radost Kanárků. Brazilští fotbalisté obhájili zlaté olympijské medaile. Ve finále turnaje na hrách v Tokiu porazili Španělsko 2:1 po prodloužení gólem střídajícího Malcoma ze 109. minuty.

Článek

Při přebírání zlatých medailí se fotbalisté postarali o pozdvižení tím, že z oficiálního oblečení brazilské výpravy, které dodala čínská firma Peak Sport, měli na sobě jen kalhoty. A své dresy Nike a bundy Peak měli uvázané kolem pasu. Brazilským médiím hráči řekli, že pouze plnili nařízení národní fotbalové asociace.

Brazilský olympijský výbor reagoval, že se detailněji vyjádří až po skončení her. "Uděláme opatření, abychom ochránili práva olympijského hnutí, našich sponzorů a dalších sportovců," uvedl.

Fotbalisty za jejich "partyzánskou" akci kritizovali někteří brazilští olympionici. Plavec Bruno Fratus uvedl, že jejich chování bylo jasným důkazem, že se fotbalisté necítí být součástí olympijského týmu a nezáleží jim na něm. "Jsou naprosto odtržení a neteční k důsledkům, jaké to může mít pro spoustu sportovců, kteří nejsou milionáři jako oni," napsal na twitteru bronzový medailista z kraulařské padesátky.

Také bývalá dálková plavkyně Poliana Okimotová se zlobila, že chování fotbalistů poškodí olympijský výbor. "Jedním ze základních konceptů sportu je disciplína. Řídit se pravidly přece není tak těžké. To, co udělali fotbalisté, není dobré pro image Brazílie. A potrestaný bude Brazilský olympijský výbor, ne Brazilská fotbalová federace," řekla bronzová medailistka z Ria.

Reklama

Související témata: