Hlavní obsah

Člen organizačního výboru OH v Tokiu by zatčen kvůli úplatkářství

Člen organizačního výboru olympijských her v Tokiu Harujuki Takahaši byl zatčen kvůli podezření z braní úplatků. Osmasedmdesátiletý funkcionář podle japonských vyšetřovatelů inkasoval od zástupců oděvní společnosti, která se stala sponzorem her, v uplynulých letech více než 300 000 dolarů (7,3 milionu korun). Spolu s ním byl podle agentury AP zatčen i šéf firmy Aoki a dva její zaměstnanci.

Foto: Issei Kato, ČTK/AP

Harujuki Takahaši byl zatčen kvůli podezření z přijetí úplatků.

Článek

Podle prokuratury převedl Takahaši peníze od Aoki na konto jedné ze svých firem mezi říjnem 2017 a květnem 2022 ve více než 50 transakcích. Peníze dostala od oděvní firmy sportovní poradenská společnost Dentsu v roce 2017, kdy byl Takahaši v jejím vedení, a následující rok se Aoki stala oděvním sponzorem OH 2020.

Takahaši obvinění z braní úplatků odmítl. Peníze podle svého tvrzení inkasoval jako odměnu za poradenskou činnost. Poté, co policie v červenci provedla v jeho domě prohlídku, rovněž popřel, že by se jednalo o střet zájmů v souvislostí s jeho pozicí člena vedení organizačního výboru.

Podezření z korupce se v souvislosti s tokijskými hrami objevilo už v lednu roku 2019. Francouzské úřady z ní tehdy obvinily předsedu Japonského olympijského výboru Cunekazua Takedu kvůli podezřelé platbě ve výši dvou milionů eur před zvolením Tokia pořadatelem. Takeda vinu popřel, ale později na funkci rezignoval.

Reklama

Související témata: