Hlavní obsah

Do olympijského Tokia se vydali už i basketbalisté. Odletěla ale jen část z nich

Praha

Na olympiádu už odletěli i čeští basketbalisté. Přesněji řečeno jejich větší část, v čele s kapitánem Tomášem Satoranským, Ondřejem Balvínem nebo trenérem Ronenem Ginzburgem. Zbytek týmu se do Tokia vypraví 22. července. „Covid v tomhle rozdělení nehraje roli. Důvody jsou logistické. Tím, že jsme se do Tokia dostali teprve nedávno, bylo ekonomicky do té doby riskantní kupovat letenky. Celá naše výprava čítá 22 lidí a dát ji do jednoho letadla není jednoduché,“ vysvětluje manažer Michal Šob.

Čeští basketbalisté se na cestu do Tokia museli rozdělit. Do Japonska odletěla jen část z nich.Video: Sport.cz

 
Článek

Poslední hodiny před odletem byly hektické. „Snažil jsem se vidět s rodinou a dopoledne jsme měli ještě trénink. Poslední dva tréninky vypadaly výborně. Do Japonska jedeme s tím, že jsme už nějak sehraní, snad se to bude už jenom zlepšovat. Stejně jako v Kanadě při kvalifikaci,“ věří Tomáš Satoranský.

Nejvíc zavazadel měl Ondřej Balvín. V Japonsku totiž dostal nové angažmá a po olympiádě tam rovnou zůstává. Veze si prakticky celou domácnost. „Vezu všechno, kromě psa,“ směje se. Na rozloučenou s Českou republikou si před cestou na letiště stihl zajít na jedno pivo.

Role průvodce českých basketbalistů připadne v dějišti her Patriku Audovi. Hraje totiž za Jokohamu. „Je příjemné, že už to prostředí trochu znám. Jen je mi líto, že mimo tu bublinu nebude moct jít ven. Je to škoda, Japonsko je krásná země a Tokio krásné město. Ale kvůli tomu tam nejedeme.“

V sobotu vedení týmu nahlásí na technickém mítinku Mezinárodní basketbalové federace FIBA konečnou nominaci. „Tam odevzdáme dvanáctičlennou soupisku, do níž už v průběhu turnaje nelze sahat, nahlášení hráči musí zvládnout celý turnaj. Do Japonska letí vybraná dvanáctka, pokud by se ale nedejbože něco stalo, jsme připraveni povolat do uzavření nominace náhradníky," doplnil manažer týmu.

Basketbalisté týž den vstoupí do ostře sledovaného turnaje úvodním zápasem ve skupině A proti Íránu. Ve středu 28. července je prověří Francie a v sobotu 31. července uzavřou skupinu duelem s favorizovaným celkem USA. Vyřazovací boje odstartují v úterý 3. srpna a postoupí do nich z každé skupiny dva nejlepší týmy, které doplní dva nejlepší celky ze třetích míst.

Reklama

Související témata: