Hlavní obsah

Dobré zprávy od experta! Vakcína by měla být včas. Sportovci? Lepší, když nemoc prodělají

Praha

I mezi samotnými sportovci stoupá skepse, řada z nich se obává, že ani roční odklad olympiádě v Tokiu nepomůže. Vakcinolog a ředitel Centra očkování a cestovní medicíny Jiří Beran, který spolupracuje s Českým olympijským výborem, ale věří, že i díky včasnému vývoji účinného očkování by se mohlo za necelý rok v Japonsku o medaile bojovat.

Foto: ČOV/Barbora Reichová

Vakcinolog a expert na cestovní medicínu Jiří Beran.

Článek

Pokrok ve vývoji vakcíny na nemoc covid-19 hlásí několik zemí. Je reálné, aby byla řádně otestována, schválena a uvedena na trh tak, aby se olympijské hry stihly?

Když už v tuhle chvíli začne třetí fáze, kdy se polovině lidí musí aplikovat vakcína a polovině placebo, nejlépe v oblastech s vysokým výskytem nákazy, zhruba měsíc nábor několika tisíc lidí potrvá. Za měsíc by byla aplikována druhá dávka vakcíny, za další měsíc bude nutné udělat odběry krve. To jsme někde v listopadu, pak se bude vakcína vyhodnocovat, takže v nejoptimističtějším případě se dá počítat se začátkem příštího roku.

To ještě bude zbývat do začátku her více než půl roku…

K pořádné ochraně bude třeba druhá dávka po měsíci a další měsíc na to, aby ta druhá dávka vytvořila imunitní odpověď. Potřebujete dva měsíce a pak sportovci čas na závěrečnou přípravu, takže by museli být očkováni naposledy někdy v dubnu. Ale věřím, že do té doby by některá z vakcín měla být k dispozici a vyvine se celosvětové úsilí, aby se hry mohly konat a přednostně Japonsko dostalo určitý podíl vakcín.

Sám jste podle svých slov nemoc covid-19 prodělal. Vy osobně byste dal sportovci očkování v přípravě na vrcholnou akci jeho kariéry?

Tady byla určitou dobu snaha sportovce schovávat. Ale kdo jiný by měl onemocnět než oni, kteří to prodělají velmi lehce, i když budou v tréninkové zátěži? Myslím, že pro sportovce je lepší onemocnění prodělat. Ale pokud by mě někdo, kdo třeba bude chtít bojovat o medaili, o vakcínu požádal, tak bych mu ji aplikoval, protože to je pro něj větší jistota, než kdyby onemocněl třeba týden před akcí.

Mají vědci v tuto chvíli jistotu, že kdo covid-19 prodělá, už znovu neonemocní?

Takové jsou nejnovější poznatky. Ve Švédsku dělali velmi rozsáhlé vyšetření lidí, kteří prodělali lehkou nebo bezpříznakovou formu nemoci. Zkoumali imunitní paměť těch lidí a dá se předpokládat, že jejich imunita bude mnohaletá.

Nakolik je současná pandemie výjimečnou? Nehrozí, že za pár let přijde jiný virus a opět ochromí nejen sportovní svět?

Současná situace je výjimečná v tom, že se na ní všichni učíme. A na základě zkušeností se vyvinou mechanismy, aby nemusela kolabovat ekonomika a lidé být zavření doma. Třeba současná epidemie povede i k tomu, že se vyspecifikují léky i opatření, která povedou k výraznému snížení rozšíření budoucího onemocnění. Protože je třeba mít před virem respekt, ale je zbytečné lidi strašit. Není třeba se ho tolik obávat, protože v určitý moment, a už se blíží, smrtnost na koronavirovou infekci bude podobná smrtnosti na chřipku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

Basketbal

Opava titul neobhájí

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále je senzačně vyřadila Ostrava, která vyhrála doma 86:85 a sérii ovládla 4:2 na zápasy.
NačítámNačíst další články