Hlavní obsah

Házenkáři Francie porazili ve finále Dánsko a získali třetí olympijské zlato

Házenkáři Francie získali v Tokiu potřetí v historii olympijské zlato. Výběr ze země galského kohouta v repríze posledního finále z před pěti let překvapivě porazil obhájce prvenství z Ria de Janerio Dánsko 25:23 a navázal na triumfy z her v letech 2008 a 2012.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Házenkáři Francie porazili ve finále Dánsko a získali třetí olympijské zlato

Článek

Francouzi si upevnili pozici nejúspěšnějšího týmu v olympijské házenkářské historii. Vedle tří zlatých medailí mají na kontě ještě jedno stříbro a bronz. Dánové získali po zlatu z Ria svůj druhý cenný kov pod pěti kruhy.

V posledním vzájemném duelu na velké akci zvítězili v semifinále předloňského světového šampionátu Dánové, dnes ale tahali za kratší konec. Seveřanům nepomohlo ani devět branek hvězdné spojky a nejlepšího střelce utkání Mikkela Hansena.

Dánové v první půli kupili nečekaně velké množství technických chyb a po čtvrthodině poprvé ztráceli o dvě branky. Francouzi lépe bránili a do poločasu si vytvořili čtyřgólový náskok 14:10. Výběru galského kohouta vyšel i úvod druhého dějství. Na začátku 36. minuty zvýšil Porte už na 18:12 a zdálo se, že Francouzi finále kontrolují.

Dánové však ještě dokázali závěr pořádně zdramatizovat. V polovině druhé půle se po sérii tří branek přiblížili na rozdíl tří tref a zanedlouho Gidsel snížil dokonce na 21:22. Ve vypjaté koncovce už ale Francouzi soupeři ani jednou nedovolili vyrovnat. V poslední minutě ustáli i závěrečný útok Seveřanů, kteří mohli poslat finále do prodloužení. Střelou do prázdné branky pak šest sekund před závěrečnou sirénou definitivně rozhodl Fabregas.

Španělé na olympijských hrách počtvrté v historii vybojovali bronz. V souboji o třetí místo až na úplný úvod většinu času vedli a v závěru prvního poločasu si vytvořili tříbrankový náskok. Egypťané pak dokázali opakovaně ztrátu dotáhnout a ještě šest minut před koncem drželi nerozhodné skóre 28:28.

Pak ovšem kvůli technické chybě inkasovali dvakrát po sobě a zkušenější Španělé už si výhru vzít nenechali. Osmi góly přispěl k vítězství nejlepší střelec utkání Aleix Gómez.

Španělé, kteří se na lednovém mistrovství Evropy utkají ve skupině s českým celkem, si částečně spravili náladu po semifinálové porážce od Dánů a pod pěti kruhy navázali na bronzy z let 1996, 2000 a 2008. Egypťané nečekané tažení turnajem v zisk své první medaile pod pěti kruhy neproměnili a na premiérový cenný kov na velké světové akci nedosáhli.

Házená:
Muži:
Finále: Francie - Dánsko 25:23 (14:10)
Nejvíce branek: Remili 5, Descat 3/1, Mem 3 - M. Hansen 9/5, Gidsel 6, H. T. Hansen, M. Landin a Saugstrup po 2.
o 3. místo: Španělsko - Egypt 33:31 (19:16)
Nejvíce branek: Gómez 8, García Robledo 6, Dujšebajev 5 - Šebíb 7, Ahmar 7/3, Omar 6.
Konečné pořadí turnaje:
1. Francie
2. Dánsko
3. Španělsko
4. Egypt
5. Švédsko
6. Německo
7. Norsko
8. Bahrajn
9. Portugalsko
10. Brazílie
11. Japonsko
12. Argentina

Reklama

Související témata: