Hlavní obsah

Japonská policie zatkla bývalého člena organizačního výboru OH v Tokiu

Japonská policie dnes zatkla bývalého člena výkonného výboru olympijských her v Tokiu Jasua Moriho a tři řídící pracovníky reklamní společnosti. Všichni byli zadržení v rámci vyšetřování skandálu s vypisováním zmanipulovaných výběrových řízení v souvislosti s OH.

Foto: Český olympijský výbor

Ilustrační foto

Článek

Tři zatčení muži jsou pracovníky japonské reklamní a marketingové společnosti Dentsu. Její bývalý výkonný ředitel Harujuki Takahaši, jen byl i členem organizačního výboru her, skončil už v srpnu ve vazbě kvůli podezření z braní úplatků. Propuštěn byl na kauci až po několika měsících.

Skandál se týká ovlivňování výběru dějišť testovacích akcí před olympijskými hrami i pro samotné hry. Podle vyšetřovatelů existovaly tajné dohody mezi zainteresovanými už od roku 2018. Japonská média uvádějí, že některé kontrakty měly pouze jednoho uchazeče a že se při vypisování zakázek jednalo o celkovou částku 40 miliard jenů (6,8 miliardy korun). Za porušení antimonopolních zákonů hrozí jednotlivcům až pět let vězení.

Korupční skandál týkající se OH v Tokiu, jež byly kvůli koronavirové pandemii odloženy na rok 2021, ovlivnil i zájem Sappora uspořádat zimní hry v roce 2030. Kandidatura města ze severní části země je aktuálně pozastavena, jediným známým možným organizátorem ZOH 2030 je tak nyní Salt Lake City. V Utahu měli nicméně zájem spíše až o rok 2034.

Reklama