Hlavní obsah

Je to definitivní! OH v Tokiu budou bez zahraničních diváků

Aktualizováno

Na odložené letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu nebudou smět fanoušci ze zahraničí. Organizační výbor o tom podle očekávání rozhodl kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru a jeho různých mutací.

Foto: Sport.cz

Olympiáda v Tokiu začne 24. července 2021, bude ale bez zahraničních diváků.

Článek

Tokijské hry, které byly loni kvůli pandemii o rok odloženy, se budou konat od 23. července do 8. srpna. Paralympijské hry jsou na programu od 24. srpna do 5. září. Zahraniční fanoušci, kteří už mají vstupenky zakoupené, dostanou peníze zpět. Podle výkonného ředitele organizačního výboru Tošira Muta se bude refundace týkat zhruba 600.000 olympijských a 30.000 paralympijských vstupenek.

O rozhodnutí, které padlo po on-line jednání s japonskou vládou, představiteli Tokia a Mezinárodním olympijským výborem, dnes pořadatelé oficiálně informovali média.

"Je to nešťastné," řekla novinářům po jednání guvernérka Tokia Juriko Koikeová. Vyloučení zahraničních návštěvníků ale bylo podle ní nevyhnutelné, prioritou pro uspořádání úspěšných her je zdraví sportovců i japonského obyvatelstva.

Podle agentury Kjódó se nejspíš olympijské hry budou muset obejít i bez pomoci zahraničních dobrovolníků. Organizační výbor se údajně přiklání k tomu, aby jejich přítomnost rovněž zakázal, definitivní rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Foto: Issei Kato, Reuters

Na letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu nebudou smět fanoušci ze zahraničí.

Přetrvávající epidemie nutí organizátory her k neustálým změnám. Bez diváků se 25. března uskuteční i slavnostní zahájení olympijské štafety ve Fukušimě. Pořadatelé ustoupili od plánu, podle něhož měly ceremoniál navštívit až tři tisícovky lidí. Místo toho bude k dispozici jen internetový přenos.

V zemi navíc neustále klesá podpora pořádání sportovního svátku. Proti účasti fanoušků ze zahraničí se na začátku března v průzkumu listu Jomiuri vyslovilo 77 procent dotázaných, pro jejich příjezd bylo 18 procent respondentů.

Reklama

Související témata: