Hlavní obsah

MOV a jezdecká federace čelí po hrách v Tokiu trestnímu oznámení

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a Mezinárodní jezdecká federace (FEI) čelí trestnímu oznámení kvůli několika incidentům s koňmi na olympijských hrách v Tokiu. Trestní oznámení na obě organizace podalo ve Švýcarsku zájmové sdružení Wild beim Wild, zabývající se ochranou zvířat. Oznámilo to dnes v prohlášení, v němž MOV a FEI viní z porušování práv zvířat.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Pro Anniku Schleuovou z Německa šance zhasly v parkuru, kdy jí kůň odmítl poslušnost

Článek

"Celý svět mohl sledovat týrání zvířat při jezdeckých soutěžích v různých dnech, obzvláště 1., 5. a 6. srpna," stojí v prohlášení organizace, která si stěžuje na chování ke zvířatům v soutěži ve všestrannosti, v parkuru a moderním pětiboji.

Už minulý týden podal Německý svaz na ochranu zvířat trestní oznámení na moderní pětibojařku Anniku Schleuovou a reprezentační trenérku Kim Raisnerovou, které se podle něj dopustily týrání zvířat.

Schleuová v Tokiu útočila na zlato, ale pro parkur si vylosovala koně, jenž se vzpouzel a odmítal skákat. Závodnice propukla v pláč a snažila se zvíře pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Trenérka ji vyzývala, ať koně udeří, a sama to také do jeho zadní části těla udělala.

Světová unie moderního pětiboje po incidentu, který se rozšířil po sociálních sítích, vyloučila trenérku Raisnerovou z olympijských her a slíbila, že zapracuje na zlepšení podmínek koní v soutěžích. Obě ženy popřely, že by se ke koni chovaly přehnaně hrubě.

Reklama

Související témata: