Hlavní obsah

Nešikovnost, nebo podlý čin? Francouz to za své zvláštní olympijské počínání schytal

Olympijské hry mají být oslavou ducha fair play a ve většině případů to tak v Tokiu bylo. O to větším trnem v oku mnoha fanoušků bylo počínání francouzského reprezentanta Morhada Amdouniho při nedělním maratonu v Sapporu, poslední atletické disciplíně her.

Foto: Profimedia.cz

Morhad Amdouni během závodu na 10 kilometrů

Článek

Třiatřicetiletý vytrvalec si na hrách střihl náročný dvojboj. Na desítce na dráze v Tokiu doběhl desátý, pak se přesunul do Tokia na maraton. Dlouho se držel v čelní skupině i s pozdějším vítězem Eliudem Kipchogem z Keni, když se na jedné z občerstvovacích stanic na 28. kilometru dopustil na pohled nepochopitelného jednání.

Celou řadu lahví připravených pro všechny maratonce shodil, až tu poslední si vzal úřadující mistr Evropy na 10 000 m pro sebe, z čehož ho usvědčily televizní záběry. Těžko se bude Amdounimu, jenž se narodil na Korsice tuniským rodičům, dokazovat úmysl. Pochopitelně za plného běhu není snadné sebrat lahev, ale všem jeho soupeřům se to povedlo na první pokus, a Amdouniho počínání vypadalo velmi podezřele.

Teploty přitom v Sapporu atakovaly i v neděli ráno místního času 30 stupňů, a tak běžci museli ještě častěji doplňovat tekutiny, hned devětadvacet z nich včetně tria silných Etiopanů závod v náročných podmínkách nedokončilo.

Amdouni doběhl do cíle na sedmnáctém místě v čase 2:14:33, ale záběrů z občerstvovací stanice byly brzo po závodě plné sociální sítě. A i ve většině reakcí na Amdouniho Instagramu se diskutující přiklánějí k tomu, že nešlo o nešťastnou náhodu...

Reklama

Související témata: