Hlavní obsah

Olympijské finále tyčkařů bude bez dvou mistrů světa

Tokio
Aktualizováno

Mistr světa ve skoku o tyči z roku 2011 Polák Pawel Wojciechowski dnes na olympijských hrách v Tokiu skončil už v kvalifikaci na 550 centimetrech a problémy měli i další tyčkaři. V kvalifikaci chyběl dvojnásobný světový šampion Američan Sam Kendricks, jehož vyřadil pozitivní test na koronavirus.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Zklamaný polský tyčkař Pawel Wojciechowski.

Článek

Francouz Renaud Lavillenie, olympijský vítěz z Londýna a stříbrný z Ria de Janeiro, skočil základ 550 cm až na třetí pokus a Polák Piotr Lisek, který se ze třech posledních šampionátů vracel vždy s medailemi, se na poslední chvíli zachraňoval dokonce dvakrát.

Kubánský dálkař Juan Miguel Echevarría, bronzový z posledního mistrovství světa, začal kvalifikaci zostra a hned prvním pokusem poslal soupeřům vizitku v podobě 850 centimetrů, což by na třech předchozích hrách stačilo na zlatou medaili. Kubánce to zařadilo na druhé místo letošních tabulek, lepší je jen řecký mistr Evropy Miltiadis Tentoglu, v dnešní kvalifikaci druhý s 822 cm.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Francouzští bratři tyčkaři Renaud Lavillenie (vlevo) a Valentin Lavillenie

Ve finále je i Američan JuVaughn Harrison, který má v plánu zlato ve výšce i v dálce. Jamajský mistr světa Tajay Gayle měl dva hodně nepovedené pokusy, při druhém se zranil. S ortézou na noze pak dokázal skočit 814 centimetrů, což mu zajistilo finále, ale ze sektoru odkulhal a není jisté, zda v pondělí nastoupí.

V rozbězích mužů na 100 metrů byl na pokraji vyřazení největší favorit Američan Trayvon Brommel. Lídr letošních tabulek s časem 9,77 se letos dostal šestkrát pod hranici deseti sekund, ale dnes zůstal pět setin pod ní. V rozběhu skončil až čtvrtý, nevešel se tedy mezi tři přímo postupující do semifinále a hodně si oddechl, když se po konci rozběhů ukázalo, že bude mezi třemi postupujícími časem. Nejrychlejší byl za 9,91 Kanaďan Andre de Grasse, bronzový z mistrovství světa v Dauhá, který má větší šance na dvojnásobné trati.

V kvalifikaci diskařek neuspěla kubánská mistryně světa z roku 2015 Denia Cabalerová. Hodila jen 57,96 metru a ve finále bude chybět. Chorvatka Sandra Perkovičová, jež usiluje o třetí olympijské zlato v řadě, sice limit nesplnila, ale 63,75 na postup bohatě stačilo. Nejdelší hod 66,42 předvedla Američanka Valarie Allmanová.

V rozběhu na 800 metrů byl nejrychlejší bronzový medailista z MS v Dauhá Ferguson Rotich z Keni v čase 1:43,75 a naznačil, že by mohl nahradit krajana Davida Rudishu, jehož útok na třetí olympijské zlato zastavilo zranění. Namále měl francouzský mistr světa z roku 2017 Pierre-Ambroise Bosse, jenž proklouzl do semifinále jen časem z posledního místa.

Obhájkyně zlata v běhu na 400 metrů překážek Američanka Dalilah Muhammadová měla v rozběhu nejrychlejší čas 53,97 sekundy, také její krajanka a světová rekordmanka Sydney McLaughlinová svůj rozběh s přehledem vyhrála.

Ani na krátkých překážkách favoritky nezaváhaly. Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika potvrdila pozici letošní jedničky a Američanky, které na minulých hrách obsadily kompletně stupně vítězů, to letos určitě nezopakují. Zvláště když tehdy zlatá Brianna Rollinsová pyká za doping a z hvězdných překážkářek zbyla jen světová rekordmanka Kendra Harrisonová.

V odpoledním bloku jsou na programu i tři finále - běh žen na 100 metrů, disk mužů a smíšená štafeta na 4x400 m, která má na hrách premiéru. Čeští atleti dnes do bojů nezasáhnou.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Atletika:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
100 m (vítr +0,6 m/s):
1. De Grasse (Kan.) 9,91,
800 m:
1. Rotich (Keňa) 1:43,75,
tyč:
1. Lita Baehre (Něm.) a Nilsen (USA) oba 575,
dálka:
1. Echevarría (Kuba) 850.
Ženy:
100 m př. (+0,3):
1. Camachová-Quinnová (Portor.) 12,41,
400 m př.:
1. Muhammadová 53,97,
disk:
1. Allmanová (obě USA) 66,42.
Semifinále:
100 m (+0,3):
1. Fraserová-Pryceová (Jam.) 10,73,
800 m:
1. Muová (USA) 1:58,07.

Reklama