Hlavní obsah

Pokleknutí na podporu hnutí BLM? Pod pěti kruhy ne! zní z MOV

Lausanne/Praha

Politická gesta do sportu nepatří. Toto nařízení i nadále budou muset respektovat účastníci olympiády v Tokiu 2021. Mezinárodní olympijský výbor dlouhodobě zakazuje sportovcům na pódiích, na stadionech a během medailových ceremoniálů politická gesta, týká se to i poklekávání nebo zvedání pěsti na podporu rasové rovnosti. MOV na středečním jednání rozhodl o tom, že na pravidlu Olympijské charty se v následujících letech nic měnit nebude. Odvolává se na průzkum mezi účastníky tokijské olympiády.

Foto: Sport.cz

Na závodištích pod olympijskými kruhy je politická propaganda přísně zakázána, měnit se to nebude ani v Tokiu 2021.

Článek

Pravidlo 50 Mezinárodního olympijského výboru zakazuje „demonstraci jakékoliv politické, náboženské nebo rasové propagandy".

Ve světle nedávných nepokojů ve Spojených státech a s rostoucím vlivem hnutí „Black Lives Matter" (Na černošských životech záleží) v posledních měsících sílil tlak na MOV, aby pravidlo 50 bylo z Olympijské charty vyňato.

Výbor ve středu rozhodl o tom, že se tak nestane. Organizace se odvolává přímo na přání samotných sportovců, kteří se nadcházejících her v Tokiu účastní. Pro zachování pravidla se vyslovily přibližně dvě třetiny dotázaných.

Foto: David W Cerny, Reuters

Pokleknutí před zápasem. Arsenal a rozhodčí na rozdíl od Slavie tradici z poslední doby dodrželi.

Průzkum proběhl mezi 3500 sportovci v létě loňského roku. Za porušení pravidla 50 se sportovci vystaví hrozbě sankcí. Případné tresty nejsou nikterak specifikovány.

MOV účastníkům her v Tokiu dovoluje vyjádřit postoj formou hesel na oděvech. Ovšem za pomocí předem schválených slov jako jsou: mír, respekt, solidarita, inkluze a rovnost.

Reklama

Související témata: