Hlavní obsah

Pořadatelé OH v Tokiu ušetřili díky absenci diváků víc, než ztratili na vstupném

Pořadatelé olympijských her v Tokiu ušetřili díky absenci diváků více než miliardu dolarů (přes 22,5 miliardy korun), vyplývá z odhadu zveřejněného agenturou Kjódó. Bylo to více, než prodělali na prodeji vstupenek, kde se očekával příjem 800 milionů dolarů (18 miliard korun).

Foto: Český olympijský výbor

Iustrační foto

Článek

Prázdné ochozy znamenaly mimo jiné menší výdaje na pracovní síly. Zákaz diváků, který s výjimkou sportovišť mimo Tokio platil kvůli nárůstu počtu případů koronaviru v Japonsku, tak nakonec nebude znamenat další výdaje pro japonské pořadatele. Japonsko nicméně přišlo o přidružené zisky spojené s turismem.

Celkové náklady Japonců na pořádání olympijských her, o něž se podělil organizační výbor a japonská i tokijská vláda, by měly činit zhruba 17,6 miliardy dolarů (396 miliard korun). To je přibližně o 700 milionů dolarů (15,7 miliardy korun) méně, než byl rozpočet z loňského prosince navýšený o náklady za bezprecedentní odložení olympijských her kvůli vypuknutí pandemie covidu-19 v roce 2020.

Podobně jako u jiných olympijských her rozpočet výrazně překročil první odhady, které Tokio uvádělo při úspěšné kandidatuře v roce 2013. V přihlášce se počítalo s náklady ve výši sedmi miliard dolarů (158 miliard korun).

Reklama

Související témata: