Hlavní obsah

Potrestaní Rusové by chtěli na OH místo hymny Kaťušu

Moskva

Rusové by místo hymny, kterou jim kvůli trestu za doping hrát nesmějí, chtěli mít při vyhlašování na olympijských hrách v Tokiu a zimních v Pekingu píseň Kaťuša. Rusko bylo kvůli opakovaným proviněním na dva roky vyloučeno z velkých sportovních soutěží. Mohou na nich startovat jen vybraní sportovci, ale nesmějí závodit pod ruskou vlajkou a nesmí jim hrát hymna. O náhradě rozhoduje Mezinárodní olympijský výbor.

Foto: Sport.cz

Rusové by místo hymny, kterou jim kvůli trestu za doping hrát nesmějí, chtěli mít při vyhlašování na olympijských hrách v Tokiu a zimních v Pekingu píseň Kaťuša.

Článek

Například na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde triumfovali mimo jiné hokejisté jako tým olympijských sportovců z Ruska, zněla olympijská hymna. Komise sportovců Ruského olympijského výboru by tentokrát chtěla píseň Kaťuša spojenou s ruským národem.

Výběr této lidové písně podpořil i ruský ministr sportu Oleg Matycin. "Má velmi dlouhou tradici v Sovětském svazu, v Rusku. Je známá po celém světě a spojená s naší zemí," řekl agentuře TASS. Kaťuša jako patriotická píseň získala velkou popularitu zejména za druhé světové války. Hodila se k situaci sovětských vojáků, kteří opouštěli manželky a partnerky, aby chránili vlast.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články