Hlavní obsah

Přivítání se vší parádou! Ruští olympionici si na Rudém náměstí užili hymnu a vlajky, které měli na OH zakázané

Ruské olympioniky přivítali na Rudém náměstí v Moskvě. Sportovci jeli v autobusech s otevřenou střechou, přičemž hrála ruská hymna a vlály ruské vlajky. Obojí bylo stejně jako veškeré další ruské symboly na olympijských hrách v Tokiu zakázané. Rusko tam pykalo za prokázaný organizovaný doping.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Rus Jevgenij Rylov se raduje z vítězství na olympiádě v Tokiu v závodu na 100 m znak.

Článek

Pod hlavičkou Ruského olympijského výboru (ROC) se her v Tokiu zúčastnilo 335 ruských sportovců, kteří vybojovali 71 medailí včetně dvaceti zlatých. Olympijským šampionům místo hymny hrál klavírní koncert číslo jedna Petra Iljiče Čajkovského. Na stožár stoupala vlajka s logem národního olympijského výboru.

Tým nezávislých ruských sportovců, který měl oblečení v ruských národních barvách, skončil pátý v medailovém hodnocení zemí. "Každý sportovec v naší delegaci je hrdina. I ti, kteří nevyhráli medaili, ze sebe vydali maximum ve prospěch týmu," řekl agentuře Reuters prezident ROC Stanislav Pozdňakov.

Dvě zlaté medaile získal plavec Jevgenij Rylov, který ovládl závody na 100 a 200 metrů znak. K dalším velkým úspěchům patřilo zlato výškařky Marie Lasickeneové nebo triumfy mužského i ženského družstva ve sportovní gymnastice.

Reklama

Související témata: