Hlavní obsah

Reakce olympijského výboru? Vyšetřovací komise. Ale pachuť a otazníky zůstávají

Michal Osoba (Tokio)Sport.cz
Aktualizováno

Průšvih, do kterého upadl v Tokiu český olympijský tým, nebere konce, pasažérů charteru s pozitivním testem na covid přibývá. Potvrzeno bylo už pět případů. Český olympijský výbor zareagoval krom zpřísněných opatření tím, že zřídil vyšetřovací komisi pod vedením svého předsedy Jiřího Kejvala.

Po celou dobu letu budeme mít roušku, říkají před cestou do Tokia čeští atletiVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Co bude řešit? „Zaměří se na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti," uvádí ve své zprávě.

Výsledek má být zveřejněn do dvou týdnů, tedy ještě do konce olympiády. Další komentáře nechce ČOV poskytovat.

Jenže kromě pachuti a několika zmařených sportovních snů zůstává i řada otázek. Nebylo riziko nechat letět s největší částí výpravy Vlastimila Voráčka, který možnost očkování nevyužil? Jak je možné, že nebyly dodrženy základní hygienické předpisy jako nasazená rouška po celou dobu letu, což připustil i Český olympijský výbor?

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Pozitivně testovaný lékař

Měl to být vlastně nejbezpečnější způsob přepravy, všichni účastníci letu podstoupili dva negativní PCR testy, poslední necelých 48 hodin před odletem. Prošel jimi i doktor Voráček, který byl prvním pozitivně testovaným, byť se nedá určit, zda byl jediným původcem nákazy s ohledem na to, jak brzy poté přišly další pozitivní testy.

Minimálně část pasažérů letadla si respirátory během více než dvanáctihodinového letu sundala, což by na klasickém komerčním letu bylo nemyslitelné. Jenže nákaze neunikli ani ti, kteří respirátor sundali jen během jídla, včetně očkovaného Ondřeje Perušiče.

Na palubě speciálu bylo 42 lidí, z toho většina prošla očkováním. U štábu a vedení Českého olympijského výboru byla vakcína nepsanou podmínkou cesty.

Očkování není povinnost

„Ale ctíme Olympijskou chartu, nemůžeme dát očkování sportovcům a jejich doprovodu jako povinnost. A respektujeme nominaci svazů, co se týče sportovců i jejich doprovodu," uvedl ve středu večer ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi. Ortoped Voráček byl v realizačním týmu na základě nominace Českého tenisového svazu.

Jeho jméno olympijský výbor po pozitivním testu dlouho tajil, i když jména sportovců pak zveřejňoval po potvrzení pozitivním PCR testem. „Ctili jsme lékařské tajemství a neměli jsme souhlas dotyčného. Navíc jsme věřili, že půjde o ojedinělý případ," vysvětluje Alföldi.

Podle organizátorů je v Tokiu očkováno zhruba 80 procent všech sportovců, v českém týmu ale toto číslo není tak vysoké. S ohledem na pozdější schválení očkování se část českých z nich nenechala naočkovat, protože do poslední chvíle bojovala o nominaci a nechtěla si dovolit tréninkový či závodní výpadek. Případ Ondřeje Perušiče ale potvrdil, že ani očkování není stoprocentní zárukou.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama