Hlavní obsah

Roglič získal v časovce první cyklistické zlato z OH pro Slovinsko

Olympijskou časovku vyhrál Primož Roglič a získal pro Slovinsko historicky první olympijské zlato ze všech cyklistických disciplín. Stříbro vybojoval na hrách v Tokiu Nizozemec Tom Dumoulin, bronz Australan Rohan Dennis. Jediný Čech na startu Michael Kukrle obsadil 26. místo.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Primož Roglič vyhrál olympijskou časovku

Článek

Jednatřicetiletý Roglič dnes navázal na bronz Tadeje Pogačara ze sobotního silničního závodu, v němž se vítěz posledních dvou ročníků Tour de France postaral o první slovinskou medaili z cyklistiky.

"Tohle je opravdu super krásné. Je to naprosto nádherné. Nevěděl jsem, že ta medaile je docela těžká," hlásil nadšený Roglič. "Pro mě je tenhle triumf nepopsatelně krásný i s ohledem na poslední události, které mě postihly," připomněl bývalý skokan na lyžích nedávnou Tour de France, kde patřil k hlavním favoritům, ale kvůli následkům pádu byl nucen brzy odstoupit.

Roglič, jenž má na kontě dva celkové triumfy z Vuelty (2019 a 2020), si titul olympijského šampiona vyjel fantastickým výkonem a před Dumoulinem zvítězil s více než minutovým náskokem. Kukrle ztratil na vítěze přes pět a půl minuty.

Jsem spokojený. Myslím, že jsem jel maximum, co jsem mohl. Chtěl jsem ze sebe vydat maximum, což mi vyšlo. Dojížděl jsem Nicolase Roche, takže myslím, že musím být spokojený," prohlásil v rozhovoru s Českou televizí Kukrle, jenž ostříleného Ira porazil o více než 41 sekund.

Průběžnému pořadí dlouho vládli brzy startující Rigoberto Urán a mladá belgická hvězda Remco Evenepoel, jehož zkušený Kolumbijec předčil o dvě a půl sekundy. Pak ale přišli na řadu favorité a obsazení medailových příček se začalo rázem měnit.

Skvěle prolétl 44,2 kilometru dlouhou trať obhájce stříbra z Ria de Janeiro a časovkářský mistr světa z roku 2017 Dumoulin, jenž v lednu dočasně přerušil profesionální kariéru a vrátil se k závodění až v červnu, když opět nalezl radost z cyklistiky.

"Jsem šťastný, že už jsem zase cyklistou. A mám jasno v tom, že jím budu i nadále. Jakýkoliv dnešní výsledek na tom nemohl nic změnit, protože to rozhodnutí jsem udělal už před pár týdny. Každopádně jsem si poslední období užíval a byl jsem rád, že se mohu připravovat na olympiádu. Tahle medaile pro mě znamená hrozně moc," uvedl Dumoulin.

Vítězný byl ale až čas Rogliče, jenž absolvoval náročné dva okruhy v prostředí Mezinárodního okruhu Fudži za 55 minut a čtyři sekundy. O pouhé čtyři desetiny sekundy zůstal za bronzem Švýcar Stefan Küng.

"Zajel jsem takřka dokonalý závod. Na konci už do toho dáváte úplně všechno. Stejně tak jsem do toho dal všechno i já. Takže jsem do toho ani nemohl dát víc. Když do toho dáte sto procent, zkrátka nemůžete dát sto deset. Musím prostě dál tvrdě pracovat a zlepšovat se," prohlásil Küng.

Teprve až za ním se seřadili oba hlavní favorité na zlato: úřadující mistr světa z časovky Ital Filippo Ganna a Belgičan Wout van Aert, jenž loni na MS dosáhl na stříbrný double ze silničního závodu i souboje s chronometrem a druhý byl i v sobotním silničním závodě.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Silniční cyklistika - časovka:
Muži (44,2 km):
1. Roglič (Slovin.) 55:04,
2. Dumoulin (Niz.) -1:01,
3. Dennis (Austr.) -1:04,
4. Küng (Švýc.) -1:04,
5. Ganna (It.) -1:06,
6. Van Aert (Belg.) -1:41,
7. Asgreen (Dán.) -1:48,
8. Urán (Kol.) -2:15,
...
26. Kukrle (ČR) -5:37.
Ženy (22,1 km):
1. Van Vleutenová (Niz.) 30:13,
2. Reusserová (Švýc.) -56,
3. Van der Breggenová (Niz.) -1:02,
4. Brownová (Austr.) -1:09,
5. Nebenová (USA) -1:13,
6. Brennauerová (Něm.) -1:57,
7. Dygertová (USA) -2:16,
8. Moolmanová-Pasiová (JAR) -2:24.

Reklama

Související témata: