Hlavní obsah

Soutěž smíšených dvojic ve vzduchové pistoli vyhráli na OH Číňané

Aktualizováno

Novou olympijskou soutěž smíšených dvojic ve střelbě ze vzduchové pistole vyhráli Číňané Pchang Wej a Ťiang Žan-sin. V dramatickém finále porazili ruský mix Arťom Černousov, Vitalina Bacaraškinová 16:14. Bronz získali Ukrajinci Oleh Omelčuk a Olena Kostevyčová. Češi v této disciplíně nestartovali.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Zlatí medailisté ze soutěže smíšených týmů na OH v Tokiu. čínští střelci Pchang Wej a Ťiang Žan-sin.

Článek

Oba Číňané se dočkali v Tokiu po předchozích bronzech z individuálních startů zlata. Naopak Bacaraškinová přišla o možnost slavit další triumf.

"Jsme nadšení, psali jsme historii. Osobně jsem velmi rád, že se tahle disciplína smíšených dvojic zavedla. S Ťiang Žan-sin jsme skvělí parťáci a navzájem si věříme," prohlásil před novináři Pchang Wej.

Při slavnostním ceremoniálu si pak se svou kolegyní navzájem nasadili zlatou medaili kolem krku. "Byl to jeho nápad. Věděli jsme, že v téhle soutěži je třeba mít týmového ducha, takže jsme to chtěli ukázat i jinak," řekla Ťiang Žan-sin.

Čínský pár sice neměl do finále dobrý vstup a brzy prohrával 0:4, nicméně záhy vyrovnal stav na 8:8 a po sérii přesných tref Ťiang Žan-sina jej za stavu 14:10 dělil jediný úspěch od zlata.

Ruské duo dokázalo srovnat a vynutit si rozhodující souboj. V něm sice Bacaraškinová trefila 10,5 bodu, Černousov ale zasáhl jen 9,8. "V těchto týmových soutěžích se věci mohou nečekaně rychle měnit a otáčet. Snažíme se na to nemyslet a je třeba si dál věřit, stejně jako svému partnerovi. Na střelnici nemá smysl se slovně povzbuzovat. Podpora je neviditelná ve vašich myšlenkách," řekla Bacaraškinová.

Pro pětadvacetiletého Černousova šlo o první olympijskou medaili v životě. "Neprožil jsem jednoduchou cestu na olympiádu. Na začátku sezony jsem se zranil, měl problémy s oběma rameny a dlouho mi trvalo, než jsem se z toho dostal. Na druhou stranu terč je pořád stejný, střelba za 10 také a stejně tak pistole. Na tuhle soutěž jsme už zapomněli a jdeme dál. Život pokračuje," řekl Černousov.

Ukrajinci Kostevyčová a Omelčuk v boji o bronz porazili srbské duo Zorana Arnautovičová, Damir Mikec 16:12. Olympijská šampionka z roku 2004 Kostevyčová se tak dočkala první letošní medaile, v soutěži jednotlivkyň byla čtvrtá.

"Po technické stránce je vše podobné, jen emoce jsou vždy jiné. Navíc jde o mou první týmovou medaili a nestojím na stupních vítězů sama. Jsem proto dnes možná ještě radši za Oleha než za sebe. Prožil dlouhou cestu, než se té medaile dočkal. Možná právě ten týmový duch tomu také hodně pomohl," poukázala Kostevyčová na parťáka, jenž získal při čtvrté olympijské účasti teprve první medaili.

"Ano, občas se vám honily myšlenky na to, zda už neskončit, ale je třeba myslet na ty lepší věci. Čím rychleji si to takhle nastavíte, tím lépe," dodal Omelčuk.

Soutěže smíšených dvojic nahradily na olympijských hrách kvůli genderové vyváženosti tři ryze dosud mužské disciplíny (libovolná malorážka vleže, libovolná pistole a dvojitý trap). Mix se uskuteční také v trapu a ve vzduchové pušce, v níž se dnes představí i Nikola Šarounová a David Hrčkulák. První kvalifikace startuje v 6:15 SELČ.

XXXII. letní olympijské hry:
Sportovní střelba:
Smíšená družstva - vzduchová pistole:
Finále: Pchang Wej, Ťiang Žan-sin (Čína) - Černousov, Bacaraškinová (Rus.) 16:14.
O 3. místo: Omelčuk, Kostevyčová (Ukr.) - Mikec, Arunovičová (Srb.) 16:12.
Další pořadí:
5. Forúghí, Rostamijanová (Írán),
6. Che Čeng-jang, Wang Čchien (Čína),
7. Saurabh, Bhakerová (Indie),
8. Repacholi, Aspandiyarovová (Austr.).

Reklama

Související témata: