Hlavní obsah

Stolní tenisté Jančařík s Matelovou vypadli na OH v Tokiu ve druhém kole

Tokio

Stolní tenista Lubomír Jančařík nedotáhl na olympijských hrách v Tokiu slibně rozehraný zápas druhého kola s Kazachem Kirillem Gerassimenkem a po prohře 3:4 je vyřazen. Jančařík vedl v duelu vyznavačů obdobného útočného stylu, kteří se dobře znají z německé ligy, 2:0 a 3:2 na sety, ale nakonec se z postupu radoval třicátý nasazený Gerassimenko. Vypadla i Hana Matelová, která podlehla Thajce Orawan Paranangové 2:4.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Lubomír Jančařík v zápase druhého kola.

Článek

Aktuálně 85. hráč světa Jančařík vstoupil do utkání skvěle a první bod soupeři povolil až za stavu 8:0. Třicátý nasazený Gerassimenko, který je ve světovém žebříčku na 46. místě, se poprvé dostal do vedení až ve třetím setu, náskok udržel a snížil. Dlouho vyrovnanou čtvrtou sadu získal Kazach i díky prasátku v zdánlivě beznadějné situaci.

Jančařík se nenechal rozhodit, v pátém setu zasypal soupeře tvrdými údery a povolil mu pouhé dva body. Následně se i díky několika šťastným odrazům dostal do vedení 5:2, ale Gerassimenko po oddechovém času skóre obrátil a vyrovnanou sadu nakonec získal. V rozhodujícím setu prohrál Jančařík od stavu 1:0 šest míčků v řadě a ztrátu i kvůli několika nevynuceným chybám nedotáhl. Kazach mu tak oplatil březnovou porážku v olympijské kvalifikaci.

Třiatřicetiletý český reprezentant, jenž před pěti lety v Riu vypadl v prvním kole a na nedávném mistrovství Evropy došel do čtvrtfinále, je jedním z českých sportovců, kteří kvůli výskytu koronaviru v charterovém letu museli opustit olympijskou vesnici. Kvůli tomu Jančařík absolvoval v dějišti her před hladkou výhrou nad Alím Chadrávím ze Saúdské Arábie v prvním kole jen dva tréninky a byl v izolaci.

Podobně na tom byla o dva roky mladší Matelová, jež měla v prvním kole volný los. Proti Thajce Paranangové ubojovala první set, v dalších dvou byla lepší soupeřka. Čtvrtou sadu vyhrála Češka stejně jako první 11:9 a vyrovnala, ale pak měla znovu navrch soupeřka, která je na žebříčku na 88. příčce. V šestém setu dokázala 51. hráčka světa Matelová snížit na 8:9, to však bylo z její strany vše. I tak vylepšila výsledek z Ria, kde vypadla v prvním kole.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Stolní tenis:
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Gerassimenko (30-Kaz.) - Jančařík (ČR) 4:3 (-3, -6, 7, 8, -2, 9, 4).
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
10:00 Matelová - Paranangová.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Sü Sin, Liou š'-wen (Čína) - Ionescu, Szocsová (Rum.) 4:0 (6, 1, 6, 10)
Lebesson, Yuan Jia Nan (Fr.) - Wong Čchun Tching, Doo Hoi Kem (Hong.) 4:3 (3, -6, -7, 7, -9, 7, 11)
Lin Jün ťü, Čcheng I-čching (Tchaj-wan) - I Sang-so, Čon Či-hi (Korea) 4:2 (-7, 4, -7, 7, 8, 7)
Mizutani, Itová (Jap.) - Franziska, Soljaová (Něm.) 4:3 (8, -5, -3, 3, -9, 8, 14).
Smíšená čtyřhra - semifinále
Sü Sin, Liou š'-wen - Lebesson, Yuan Jia Nan 4:0 (5, 6, 11, 7)
Mizutani, Itová - Lin Jün ťü, Čcheng I-čching 4:1 (9, -6, 9, 6, 6).

Reklama

Související témata: