Hlavní obsah

Českého hráče odvedli rovnou z plochy. Záchod je moje šatna, líčil

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

Tušil, že tokijská olympiáda bude za současné situace nestandardní. Ale stolního tenistu Lubomíra Jančaříka ani nenapadlo, že pro něj bude až tak specifická. Je označen jako blízký kontakt pozitivně testovaného parťáka Pavla Širučka, a tak na turnaji funguje ve zvláštním režimu. Velmi zvláštním…

Stolní tenista Lubomír Jančařík mohl být se svým výkonem spokojenVideo: ČOV

 
Článek

Zatím se s nezvyklou situací Jančařík pere statečně, v prvním kole porazil hladce 4:0 Alího Chadrávího ze Saúdské Arábie.

Poté, co byl vystěhován ze svého pokoje do karanténního hotelu, jeho možnosti tréninku byly velmi omezené. Do vesnice je odvezen vždy jen jednou denně - na testy. „Přitom nám je dělají každý den ze slin i na hotelu, také PCR. V pátek přišli ještě jednou večer na další test," popisuje, jak přísně je střežen.

Poznal to i po příjezdu do haly Tokyo Metropolitan Gymnasium, kde před 57 lety získala Věra Čáslavská tři olympijská zlata. Místo, aby se mohl rozehrát, byl odveden do speciální místnosti s vlastním hlídačem.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Alí Chadráví ze Saúdské Arábie na úvod olympijského turnaje prohrál s Lubomírem Jančaříkem

„Nechali mi úplné minimum. Rozehrávací stůl jsem měl k dispozici 45 minut, předtím a potom musím být schovaný někde na záchodě, což je moje šatna, nebo v izolační místnosti," líčil.

„Musím být pořád mimo ostatní. Do haly můžu až za nimi. Sice nastupujeme společně se soupeřem, ale stojím celou dobu někde v izolaci, pak mi řeknou, že můžeme jít, a jdeme ke stolu společně," popisoval.

To samé po vítězném zápasu. Hráči standardně procházejí kolečkem rozhovorů pro televizi, rozhlas a psaná média, jenže Jančaříka do mixzóny nepustili a spolu se svým trenérem Josefem Plachým byl z plochy odveden rovnou do útrob haly.

Nelehká situace pro 33letého rodáka z Hodonína. „Ale pro mě je hlavní, že hraju," opakuje. „I když můj výkon nebyl perfektní, byla tam chuť a o to jde," pochválil se za zápas, v němž soupeři dal naději jen v koncovce prvního setu.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

„Po dobrém začátku jsem někde lítal hlavou. A většinou to tak bývá, že soupeř stoupá, když vy padáte. Jsem moc rád, že jsem zvládl ten první set, byl extrémně důležitý," věděl Jančařík, který tak vylepšil svou bilanci z olympiády v Riu, kde prohrál hned první zápas.

Dalším soupeřem Jančaříka bude Kazach Kirill Gerassimenko v neděli od 8.30 SELČ.

Naděje pro Tokio

Reklama

Související témata: