Hlavní obsah

Švédští diskaři mají zlato i stříbro, vyhrál favorit Stahl

Diskař Daniel Stahl splnil ve finále dokonale roli favorita, vyhrál výkonem 68,90 metru a získal pro Švédsko první medaili na olympijských hrách v Tokiu. Švédskou radost znásobil druhým místem Simon Pettersson. Třetí skončil stejně jako na mistrovství světa před dvěma lety v Dauhá Rakušan Lukas Weisshaidinger.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Diskař Daniel Stahl splnil ve finále dokonale roli favorita

Článek

Stahlův největší soupeř z minulého šampionátu Jamajčan Fedrick Dacres odpadl už v nevydařené kvalifikaci, vlastně ještě dřív, když si poranil zápěstí a musel na operaci.

Osmadvacetiletý Stahl se na minulých hrách ani nedostal z kvalifikace, ale od té doby získal stříbro a zlato na mistrovství světa. Každý rok končí na prvním místě světových tabulek a letos prohrál jen jednou z třinácti startů, doma ve Växjö právě s Petterssonem.

Druhým pokusem ve finále poslal dvoukilový disk do vzdálenosti 68,90 a to vyneslo jeho zemi první atletické zlato na hrách od roku 2004. Pettersson se na stříbrnou příčku posunul v předposlední sérii hodem dlouhým 67,39. Na oslavu dvojnásobného triumfu zněl poloprázdným stadionem hit skupiny ABBA.

Australan Matthew Denny se díky osobnímu rekordu v poslední sérii 67,02 posunul na čtvrté místo. Až za ním skončil Slovinec Kristjan Čeh, který už je ve svých 22 letech také členem elitního klubu sedmdesátimetrových diskařů. Litevský mistr světa z roku 2017 Andrius Gudžius se musel spokojit se šestým místem.

Atletika:
Finále:
Muži:
Disk:
1. Stahl 68,90
2. Pettersson (oba Švéd.) 67,39
3. Weisshaidinger (Rak.) 67,07
4. Denny (Austr.) 67,02
5. Čeh (Slovin.) 66,37
6. Gudžius (Lit.) 64,11
7. Ortega (Kol.) 64,08
8. Mattis (USA) 63,88.

Reklama

Související témata: