Hlavní obsah

TOKIJSKÝ ZÁPISNÍK: Rychleji, výše, a hlavně negativně

O rok odložená olympiáda v Tokiu je navzdory pokračující pandemii koronaviru tady a čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Japonska reportéři Michal Osoba, Radek Malina a Pavel Novotný. Své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Tokijského zápisníku.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Tokijský zápisník

Článek

Není důležité vyhrát, ale... projít všemi testy. Letitý citát zakladatele novodobých olympijských her barona Pierra de Coubertina v Tokiu doznává úpravy poplatné dnešní době plné pochybností.

Nejistota je mezi sportovci znát prakticky neustále. Už před odletem na přípravný kemp v Tokiu hlásil kajakář Jiří Prskavec: „Největší stres přijde po posledním testu před závodem. Budeme vědět, že když projdeme, druhý den závodíme, a když ne, jedeme zelenou sanitkou do karantény."

A to bylo ještě dávno předtím, než se do Tokia vydal nešťastný speciál, na jehož palubě se nákaza koronavirem podle všeho rozšířila. Ochráněni nebyli ani ti, kdo dodrželi předepsaná hygienická opatření v podobě neustálého nošení respirátoru na palubě, ani ti, kteří podstoupili očkování, což byl případ Ondřeje Perušiče.

V českém táboře tak panuje logická nedůvěra. Týmová atmosféra, která je pro sportovce často na hrách tou nejkrásnější vzpomínkou, prakticky neexistuje. Žádné hry ve společenských prostorech, společné fandění u obrazovek... Sportovci se drží ve svých minibublinách, v nichž trénují, setkání s ostatními omezují na minimum.

A když odevzdají svůj vzorek slin, přichází každodenní stres, který předčí i ten předzávodní. Rychleji, výše, silněji – a hlavně negativně, i takové může být neoficiální motto letošních her. Zvlášť v českém týmu.

Jako sportovní redaktor deníku Právo působí Michal Osoba od roku 2002, specializuje se na atletiku, lyžování, biatlon, kanoistiku, florbal, judo a plážový volejbal. Je spoluautorem knihy 120 let české atletiky.

Reklama