Hlavní obsah

Velká česká radost v útrobách Olympijského stadionu. Spolubydlící si skočily do náruče

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

Jsou už roky velké kamarádky, často spolu i trénují. A od pondělního tokijského dopoledne jsou i olympijské semifinalistky! Diana Mezuliáníková a Kristiina Mäki zvládly náročné síto rozběhů na 1500 metrů a ve středu v poledne SELČ poběží v Tokiu o finále.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Druhý rozběh na 1500 metrů žen na OH v Tokiu, česká reprezentanka Diana Mezuliáníková běží jako druhá zleva, hned vedle největší favoritky Sifan Hassanové (úplně vlevo).

Článek

Byl to gejzír nefalšovaných emocí v novinářské mixzoně. Když Mäki rozdala poslední rozhovor, nadšeně skočila Mezuliáníkové do náručí. Takhle si vysnily olympijský scénář na soustředění i na pokoji, který spolu v olympijské vesnici obývají.

Chvilku poté, co si osobní rekord vylepšila Mäki, se do semifinále přímým postupem kvalifikovala i její parťačka. A také v osobním rekordu 4:05,49. Po třech letech a o více než půl sekundy. „Prodaly jsme si formu, obě jsme si zaběhly osobák, na rozběh super," libovala si 29letá rodačka z Bruntálu.

Její druhý rozběh měl trochu divoký průběh, na zemi skončila po kolizi i nizozemská hvězda Sifan Hassanová, která si pro Tokio vybrala supernáročnou kombinaci 1500, 5000 a 10 000 m. Své kvality prokázala i v rozběhu, když se zvedla, a ještě se dokázala přehnat přes soupeřky, a ještě doběhnout první. Mezuliáníková se zatím prala o postupující šestku.

„Poslední třístovku se mi zdálo až zvláštní, jak jsem vepředu. Čekala jsem, že budeme spolu bojovat víc," přiznávala. „Ale ony se ukázaly až na šachovnici, nebyla jsem si pak jistá, jestli jsem na těch postupových příčkách," líčila Mezuliáníková.

Šesté místo uhájila s náskokem sedmi desetin. „Měla jsem radost, protože před závodem jsem byla fakt nervózní," neskrývala při své olympijské premiéře. Ve středu ji čeká semifinále, a kromě samotného postupu ji těší, že se poběží večer místního času.

„Ranní starty mi moc nevyhovují. I když normálně trénujeme i dřív, tady jsou docela dlouhé procedury včetně cestování a svolavatelny, tak musíme vstávat tři čtyři hodiny před cílem, do toho se nasnídat, to je trochu moc. Úplně dobře od žaludku mi nebylo," přiznávala.

Odvážný cíl v podobě postupu do semifinále si už splnila, ale tím se Mezuliáníková uspokojit nechce. Ostatně i Mäki jí predikuje další vylepšení osobního rekordu, pokud se v jejím semifinále poběží rychle.

„Nechci říkat, že mi semifinále stačí, i když finále by vyžadovalo ještě výraznější osobní rekord. Ale už teď je jasné, že nespokojené nebudeme odjíždět ani jedna," měla jasno za obě úspěšné české mílařky.

Reklama