Hlavní obsah

Mezuliáníková a Mäki jsou na olympiádě v semifinále běhu na 1500 m

Tokio
Aktualizováno

České běžkyně Diana Mezuliáníková a Kristiina Mäki postoupily na olympijských hrách v Tokiu do semifinále závodu na 1500 metrů. Obě si vylepšily osobní rekord a ve svých rozbězích obsadily shodně šesté, tedy poslední postupové místo. Simona Vrzalová byla výrazně pomalejší a k postupu měla daleko. Tyčkařka Romana Maláčová v kvalifikaci poznamenané deštěm neuspěla.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Česká mílařka Diana Mezuliáníková po rozběhu na olympijských hrách v Tokiu.

Článek

Mäki se v prvním běhu nezalekla soupeřek, které měly na kontě podstatně lepší časy. Dravým finišem proklouzla na šesté místo v čase 4:04,55 a sedm měsíců po porodu syna Kaapa si vylepšila o více než dvě sekundy osobní rekord z mistrovství světa v Dauhá v roce 2019, kde také postoupila do semifinále.

"Přála jsem si, ať se běží buď rychle, nebo ať postoupím. Asi jsem si to nějak vymodlila," řekla Mäki. Věřila, že se může takhle výrazně zlepšit. "Poslední tréninky a soustředění tomu odpovídalo. Říkala jsem si, že když to nějak nezkazím, tak by to mělo vyjít," poznamenala.

Podobně si vedla Mezuliáníková ve druhém běhu, který navzdory pádu v posledním kole vyhrála největší favoritka Sifan Hassanová z Nizozemska. Česká běžkyně za ní zaostala jen o 32 setin a čas 4:05,49 také znamenal vylepšení jejího dosavadního tři roky starého maxima ze Zlaté tretry.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Druhý rozběh na 1500 metrů žen na OH v Tokiu, česká reprezentanka Diana Mezuliáníková běží jako druhá zleva, hned vedle největší favoritky Sifan Hassanové (úplně vlevo).

"Poslední třístovku se mi zdálo zvláštní, jak vepředu jsem. Čekala jsem, že budeme spolu bojovat víc, ony se ukázaly skoro až na šachovnici. Nebyla jsem si úplně jistá, neměla jsem vypočítáno, jestli jsem na těch postupových příčkách, takže jsem čekala až na tabuli. Pak jsem se radovala, že to vyšlo aspoň na to poslední postupové místo," uvedla. Hassanová udělala první krok k plánovanému zisku tří zlatých medailí, večer ji čeká finále běhu na 5000 metrů.

Nejrychlejší byl závěrečný třetí rozběh, v němž olympijská vítězka a letošní jednička Faith Kipyegonová z Keni zaběhla čas 4:01,40. Vrzalová neudržela nasazené tempo a doběhla poslední v čase 4:19,46. "Celá sezona byla špatná a tak vypadal i dnešní závod, prostě bída, vůbec mi to neběhá, úplná katastrofa. Byla jsem i na krvi a nic," komentovala své vystoupení pátá žena z ME 2018 v Berlíně. Semifinále je na programu ve středu.

Maláčová v kvalifikaci tyčkařek zdolala napotřetí výšku 440 centimetrů. Laťka o 15 centimetrů výš už byla nad její síly. Neprolomila tak prokletí kvalifikací, v nichž ještě nikdy na velké akci nepostoupila, přestože se jich účastní už od mistrovství světa v roce 2009 v Berlíně.

Soutěž poznamenalo dlouhé přerušení kvůli dešti, které přišlo po výšce 440 cm. "Musím říct, že takhle náročný závod jsem zažila asi poprvé v životě. Ačkoliv míváme během mítinků takhle přerušeno, tak nevím, jestli na takhle dlluho. Nevím, proč když na začátku začalo pršet málo, tak to nepustili. Myslím si, že by to bylo lepší, než nás tam nechat hodinu nebo nevím, kolik jsme tam čekaly," komentovala to Maláčová.

Tyčkařky dlouho zůstávaly na stadionu. "Já jsem šla pod tribunu k trenérům, hodili mi bundu. Než tam začalo pršet, tak jsem seděla tam. Potom nás na těch pět deset minut poslali zpátky do call roomu," vyprávěla česká reprezentantka. Nakonec stačilo na postup zdolat 455 centimetrů, rozhodčí nechali kvůli zdržení projít patnáct závodnic. Maláčová ale po pauze neuspěla. "Nemám žádné výčitky, já jsem tam nechala všechno. Škoda. Věděla jsem, že asi 455 po té pauze bude stačit na finále, což mě teď samozřejmě mrzí," dodala.

V rozběhu na 200 metrů byla nejrychlejší Christine Mbomaová z Namibie časem 22,11. Favoritky ale neběžely naplno, na což doplatila Jamajčanka Shericka Jacksonová. Bronzová ze stovky ve finiši zvolnila a nevšimla si, že se nevejde mezi tři postupující. Její dvě krajanky ale v úterním finále budou. Shelly-Ann-Fraserová-Pryceová vyhrála své semifinále s velkým náskokem za 22,13. Elaine Thompsonová-Herahová, která se v Tokiu pokusí obhájit zlatý double z Ria de Janeiro, byla vůbec nejrychlejší. Časem 21,66 si vyrovnala osobní rekord, přestože závěr také vypustila.

Kvalifikaci kladivářů zvládl nejlépe Polák Wojciech Nowicki. Třetí z Ria de Janeiro se hned prvním hodem přiblížil hranici osmdesáti metrů na pouhých 22 centimetrů. Jeho slavnější krajan Pawel Fajdek se trápil. Hod dlouhý 76,46 byl pod kvalifikačním limitem a čtyřnásobný mistr světa si určitě vzpomněl na nezvládnutou kvalifikaci na minulých hrách. Nakonec ale z devátého místa do středečního finále postoupil.

Světový rekordman v běhu na 400 metrů Jihoafričan Wayde van Niekerk olympijské zlato neobhájí. V sezoně, v níž ho sužují zdravotní problémy, zaběhl v semifinále jen 45,14 a do finále nepostoupil. Nejlepší čas 43,88 měl olympijský vítěz z Londýna Kirani James z Grenady.

V semifinále na 400 m překážek byla nejrychlejší světová rekordmanka Američanka Sydney McLaughlinová v čase 53,03 a obhájkyně zlata Dalilah Muhammadová nezůstala v jiném běhu příliš pozadu. Ve středečním finále bude chtít své krajance oplatit prohru z americké kvalifikace. Nikdo další do boje o zlato s největší pravděpodobností nezasáhne.

XXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Atletika:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
Kladivo:
1. Nowicki (Pol.) 79,78.
400 m - semifinále:
1. James (Gren.) 43,88
Ženy:
200 m (vítr +0,7 m/s):
1. Mbomaová (Nam.) 22,11.
1500 m:
1. Kipyegonová (Keňa) 4:01,40
,,,13. Mäki 4:04,55,
22, Mezuliáníková 4:05,49 - postoupily do semifinále,
41. Vrzalová (všechny ČR) 4:19,46 nepostoupila do semfinále.
400 m př. - semifinále:
1. McLaughlinová (USA) 53,03

Reklama

Související témata: