Hlavní obsah

MOV vyloučil ze svých řad Světovou boxerskou asociaci, box ale na OH zůstane

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) podle očekávání vyloučil ze svých řad Světovou boxerskou asociaci (IBA), s jejímiž vrcholnými představiteli je již řadu let ve sporu. Šéfem IBA je od roku 2020 kontroverzní Rus Umar Kremljov. Boxeři ale nebudou chybět na olympijských hrách v Paříži 2024 a agentura Reuters v minulých dnech informovala, že tento sport bude rovněž součástí dalších her v Los Angeles v roce 2028.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Prezident MOV Thomas Bach (vlevo).

Článek

Výkonný výbor MOV na svém mimořádném zasedání vyloučil boxerskou organizaci kvůli nedotaženým reformám. MOV předběžně suspendoval IBA už v roce 2019. Kvůli problémům v oblastech řízení, financí, rozhodování a etiky odebral asociaci pořádání olympijského turnaje v Tokiu a stejně jako v případě Paříže řídil kvalifikační turnaje pro OH sám. V dnešním hlasování bylo pro vyloučení boxu 69 delegátů, jeden byl proti a deset se zdrželo.

"Nemáme žádný problém s boxem, boxery ani jejich hodnotami. Hodnot boxu si velmi vážíme. Máme ale extrémně vážný problém s IBA. Boxeři si zaslouží, aby je zastupovala asociace, která žije poctivě a transparentně," řekl prezident MOV Thomas Bach.

Boxerská asociace podle MOV nesplnila stanovené podmínky nutné ke zrušení suspendace. IBA naopak trvá na tom, že provedla požadované reformy včetně ukončení financování ruskou společností Gazprom. IBA se v minulých dnech snažila zabránit avizovanému hlasování o svém vyloučení z MOV u sportovního arbitrážního soudu CAS, v úterý ale neuspěla.

Čtvrteční verdikt MOV označila IBA v prohlášení na svém webu za "obrovskou chybu", kterou MOV ukázal "svou pravou zpolitizovanou podstatu". "Nemůžeme zastírat skutečnost, že dnešní rozhodnutí je pro globální box katastrofální a bezostyšně odporuje tvrzením MOV, že jedná v nejlepším zájmu boxu a sportovců," uvedla asociace.

Skupina národních asociací v čele s USA, Velkou Británií a Německem v dubnu založila novou světovou organizaci World Boxing, která by chtěla spolupracovat s MOV a převzít řízení sportu místo IBA.

MOV dnes zároveň vyzval představitele Ukrajiny, aby dali svým sportovcům šanci kvalifikovat se na olympiádu v Paříži navzdory částečnému zákazu závodit proti ruským a běloruským sportovcům.

"Chceme umožnit každému ukrajinskému sportovci, aby se kvalifikoval a zúčastnil se olympijských her. Prostřednictvím příslušné mezinárodní federace podpoříme každého ukrajinského sportovce v jeho přípravě a účasti na jakékoli soutěži, které se bude chtít zúčastnit. Aby na ně mohl být ukrajinský lid hrdý," uvedl Bach.

Ukrajina v březnu zakázala svým týmům startovat na olympijských, neolympijských a paralympijských akcích, kterých se účastní Rusové a Bělorusové. Ukrajinští představitelé tak reagovali na aktivitu MOV, která má umožnit zástupcům Ruska a Běloruska závodit na sportovních akcích pod neutrální vlajkou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.