Hlavní obsah

Olympijský a paralympijský výbor USA není striktně proti Rusům na OH 2024

Olympijský a paralympijský výbor Spojených států amerických (USOPC) není striktně proti účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži. Jeho nový prezident Gene Sykes sice vyjádřil podporu okupované Ukrajině, ale také nechal dveře otevřené, aby v Paříži mohli závodit "skutečně neutrální" sportovci z Ruska a Běloruska. Američané žádají jasné podmínky pro neutralitu, které by museli splnit.

Foto: Michal Osoba, Právo

Olympijské kruhy (ilustrační foto)

Článek

"Ačkoliv se debata časem posunula, naše pozice nikoliv. V první řadě jsme solidární s lidmi a sportovci na Ukrajině," uvedl Sykes na čtvrtečním jednání, o němž informovala agentura Reuters.

Na rozdíl od Ukrajiny a řady dalších zemí, které vzhledem k pokračující válce odmítají účast jakýchkoliv ruských a běloruských sportovců pod pěti kruhy, je vstřícnější k úvahám Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o návratu vybraných Rusů a Bělorusů na mezinárodní sportovní scénu včetně OH. "Chtěli bychom povzbudit MOV v hledání procesu, který by zachoval současné sankce a zajistil, že by byli vítáni v soutěžích jen opravdu neutrální sportovci, kteří jsou čistí," uvedl.

USOPC chce počkat, až MOV stanoví kritéria neutrality. Do té doby by podle americké strany měly platit současné sankce, které ruské a běloruské sportovce vylučují z mezinárodních soutěží ve většině odvětví. "Co bude neutralita opravdu znamenat, jaké budou její podmínky?" uvedl Sykes.

Při debatách se sportovci a dalšími lidmi ze sportovního prostředí podle něj převažovala ambice utkat se v Paříži s těmi nejlepšími. "Hodně lidí nám řeklo, že se touží utkávat s těmi nejlepšími sportovci na světě, ale jen pokud to může být způsobem, který zaručuje bezpečnost a fair play. Existuje velmi reálná obava a dokonce skepse, jestli je takové podmínky možné splnit," dodal šéf amerických olympioniků.

Reklama

Související témata: