Hlavní obsah

Politici z Německa a Polska kritizují snahu MOV o návrat ruských sportovců

Politici z Polska a Německa kritizují dnešní doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV), podle nějž by měly mezinárodní federace umožnit neutrálním sportovcům z Ruska a Běloruska návrat do soutěží. Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová a náměstek polského ministra zahraničí Piotr Wawrzyk se ostře vyjádřili, ačkoli prezident MOV Thomas Bach na tiskové konferenci varoval před vměšováním politiky do sportu.

Foto: Michal Osoba, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Faeserová považuje rozhodnutí MOV za ránu do tváře všem ukrajinským sportovcům. "Přála bych si, aby ruští a běloruští atleti zůstali nadále vyloučeni. Neexistuje žádný důvod pro návrat Ruska do světového sportu," uvedla na twitteru.

Wawrzyk dnešek označil za "ostudný den pro MOV". "Je to velmi špatné rozhodnutí, které dává argumenty ruské propagandě," řekl polské agentuře PAP. Myslí si, že ruský prezident Vladimir Putin tímto krokem získává informace o oslabování pozice Západu a může věřit v brzké uvolňování dalších sankcí.

Poláci by se podle náměstka neměli účastnit soutěží, kde budou závodit Rusové a Bělorusové. Zdůraznil však, že takové rozhodnutí by neměla učinit jedna země samostatně. "Mělo by to být propracováno na širším fóru, například členů EU nebo jiných zemí, které společně uvalují sankce na Rusko. Bude to mít význam, jen pokud to udělá větší skupina," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články