Hlavní obsah

Pořadatelé OH v Paříži jsou připraveni přivítat neutrální Rusy a Bělorusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizační výbor olympijský her 2024 v Paříži vzal na vědomí rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru a je připraven příští rok přivítat jako neutrální sportovce reprezentanty Ruska a Běloruska. Agentuře Reuters to řekl šéf výkonného výboru Tony Estanguet. Výkonný výbor MOV minulý týden oznámil, že umožní zástupcům obou zemí pod pěti kruhy startovat, pokud splní kvalifikační kritéria a další podmínky.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Pořadatelé OH v Paříži jsou připraveni přivítat neutrální Rusy a Bělorusy

Článek

„Jako organizační výbor toto rozhodnutí vítáme a respektujeme,“ řekl Estanguet. „Přivítáme tyto sportovce, aby se zúčastnili za stanovených podmínek, to znamená žádné vlajky, žádné hymny, žádní funkcionáři, žádné týmové sporty. Takže tyto delegace budou velmi malé, ale Paříž 2024 je přivítá,“ konstatoval.

Sportovci z Ruska a spojeneckého Běloruska dostali zákaz startu v mezinárodních soutěžích po začátku vojenského útoku na Ukrajinu z loňského února. Letos na jaře nicméně MOV vyzval mezinárodní organizace, aby za podmínek dodržení neutrality umožnily sportovcům z těchto zemí návrat do soutěží, na nichž by mohli plnit kvalifikační podmínky pro start v Paříži.

Pro připuštění jednotlivců jako neutrálních sportovců se navzdory pokračujícímu válečnému konfliktu na Ukrajině vyslovili v tomto týdnu na 12. olympijském summitu v Lausanne zástupci mezinárodních federací a národních olympijských výborů. MOV dal v pátek jejich startu na OH zelenou.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.