Hlavní obsah

Pusťte Kyliana na olympiádu! Za Mbappého start u Realu žadoní i prezident Macron

Politika do sportu nepatří? Letitá floskule dál dostává na frak. V debatách o účasti fotbalové hvězdy Kyliana Mbappého na blížící se olympiádě v Paříži se už výrazně angažuje i francouzský prezident Emmanuel Macron. Deník L’Équipe informoval, že si na úterní oběd do Elysejského paláce pozval šéfa Realu Madrid Florentina Péreze. A Macron prý nepochodil, nový španělský zaměstnavatel Mbappého dál nehodlá uvolnit.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Dočká se? Kylian Mbappé čeká, zda mu bude umožněn start na letních hrách v Paříži.

Článek

Olympiáda představuje vrchol pro většinu sportů a sportovců.

Fotbalisté to mají jinak. V jejich branži se za nejokázalejší a nejprestižnější sešlost považuje mistrovství světa, což si FIFA pečlivě stráží. Na olympiádách povoluje start hráčům do 23 let, mezi nimiž mohou být i tři starší hráči.

A jedna z výjimek ve francouzském týmu by se mohla jmenovat Mbappé. „Vždy jsem říkal, že hry doma v Paříži jsou výjimečné, a chtěl bych se jich zúčastnit,“ prohlásil pětadvacetiletý kanonýr na jaře.

„Přál bych si, aby Kylian hrál na olympiádě,“ připojil se minulý týden veřejně i francouzský prezident Emmanuel Macron. A na síti X ve videovzkazu mimo jiné doplnil: „Počítám s tím, že ho klub uvolní.“

S jednou z největších hvězd světového fotbalu počítá i slavný Thierry Henry, který tvorbu olympijské soupisky dostal na starost.

Jenže francouzské zájmy naráží na odpor Realu Madrid. Mbappé v létě přestoupí do Španělska po sedmi sezonách v Paris Saint Germain, jedná se o největší fotbalový přestup roku.

Před nástupem do Realu čeká Mbappého ještě mistrovství Evropy v Německu. A francouzští vicemistři světa v čele s ním patří k největším favoritům turnaje, který vyvrcholí 14. června.

Jen o deset dní později se rozjíždí olympijský turnaj ve fotbale a novému španělskému zaměstnavateli se krajně nezamlouvá, že by hvězdná posila dorazila až v srpnu a neabsolvovala by kompletní předsezonní přípravu s Realem.

Na olympijských turnajích se v minulosti představily hvězdy jako Messi, Neymar, Guardiola nebo Eto’o.

Mbappé se k nim řadit nemůže. Zatím. Nezabrala zatím ani Macronova osobní přímluva u prezidenta Péreze, který dorazil do Paříže za oslavami 120 let od založení FIFA. Podle pravidel nutně potřebuje požehnání z Realu. Dočká se ho? Mbappé by podle médií mohl být jednou z hlavních postav zahajovacího ceremoniálu či rovnou vlajkonošem francouzské výpravy.

„Soustředím se na Euro a francouzskou reprezentaci a myslím, že mezitím se všechno určitě vyřeší,“ prohlásil Mbappé.

Fotbal patří ve Francii k národním sportům, jeho start pod pěti kruhy se rázem mění na národní zájem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.