Hlavní obsah

Šéf českého sportu o startu Rusů v Paříži: Nemám z toho radost, náš postoj platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Singapuru, kde na světovém šampionátu florbalistek deklaroval podporu státu pořadatelství MS 2025 v Brně a Ostravě, zastihla šéfa Národního sportovní agentury Ondřeje Šebka zpráva z Mezinárodního olympijského výboru. Podle jeho pátečního rozhodnutí smějí ruští a běloruští sportovci startovat na OH v Paříži za splnění daných podmínek.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Ondřej Šebek na mistrovství světa v Singapuru, kde předával i ceny nejlepším hráčkám čtvrtfinále s Dánskem. Vpravo česká kapitánka Eliška Krupnová.

Článek

Singapur (od našeho zpravodaje) ‑ „Radost z toho nemáme,“ přiznal nejvyšší muž českého sportu. „S tím řešením nesouhlasím, platí postoj státu, že bychom měli dodržovat striktní tlak, aby se žádní ruští a běloruští sportovci her neúčastnili ani individuálně,“ prohlásil.

Dle verdiktu MOV můžou za rok v Paříži startovat jednotlivci z Ruska a Běloruska jako neutrální sportovci, pokud aktivně nepodporují válku a nejsou členy ozbrojených složek.

Zároveň platí postoj některých sportovních federací v čele s atletikou, které zákaz jejich startů uplatňují bez výjimky. Podle MOV aktuálně kritéria splnilo v součtu jedenáct sportovců z obou zemí.

Šebek tak zatím nechce předjímat, jaké budou důsledky rozhodnutí MOV, který si pro něj dlouhodobě připravoval půdu. „Až čas ukáže, jestli se bude her účastnit větší skupina, nebo jen individuality, které jsou v exilu nebo sporném vztahu s Ruskem,“ říká předseda NSA.

Zkušenosti například z juda, kdy podle stejných pravidel startující Madina Tajmazovová na mistrovství Evropy získala stříbro a na sociálních sítích opakovaně podpořila ruského prezidenta Vladimira Putina, ale ukazují, že představy o neutralitě se můžou i mezi jednotlivými federacemi výrazně lišit.

„Pořád si myslím, že existuje naděje, že ty podmínky budou tak přísné, že je ruští sportovci nesplní, nebo naopak přijde direkce z ruské strany, že podmínky jsou pro ně nedůstojné, že se olympiády nezúčastní. Ale opravdu nechci předjímat,“ doplnil Šebek.

Český olympijský výbor už na svém dubnovém plénu schválil usnesení, podle něhož nesouhlasí s jakoukoli formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na olympijské hry nebo na hrách samotných po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině.

S ním se ztotožnil i předseda České unie sportu Miroslav Jansta, který ale kritizoval šéfy Mezinárodního i Českého olympijského výboru. „Nemůžeme souhlasit se stanoviskem MOV, který nejprve ruské a běloruské sportovce navrhl vyhodit ze všech soutěží, aby pak hledal různé nesystémové způsoby pro jejich účast,“ připomněl obrat v postoji.

Špatné řešení, tvrdí i Jansta

„Za toto špatné řešení může jednoznačně prezident Thomas Bach, jehož jednání kopíruje předseda ČOV Jiří Kejval,“ tvrdí Jansta, jenž je dlouhodobým kritikem Kejvala. „Ztotožňuji se s usnesením pléna ČOV, které prosadil až Jiří Hamza,“ připomněl předsedu biatlonového svazu, jenž znění usnesení navrhoval.

„Aktuální model neutrálních sportovců je nedomyšlený. MOV měl přijít se systémem, který ochrání sportovce a jejich rodiny z jakýkoliv zemí, kde k podobné situaci bohužel může dojít,“ doplnil Jansta.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.