Hlavní obsah

Šéf MOV vyzval Ukrajinu, aby přestala hrozit bojkotem olympijských her

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vyzval Ukrajinu, aby přestala hrozit bojkotem letních her v roce 2024 kvůli možné účasti Ruska a Běloruska. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajinští sportovci v reakci na jeho slova v prohlášení uvedli, že si MOV musí vybrat, na jaké straně chce stát.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Šéf MOV Thomas Bach

Článek

Reprezentanti obou zemí byli loni z drtivé většiny sportovních soutěží vyloučeni kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu, který trvá bezmála rok. MOV však nyní uvažuje o tom, že by jim umožnil start v Paříži jako neutrálním sportovcům.

Proti tomu se ohradila Ukrajina, pohrozila bojkotem her a v dopise k tomu vyzvala i ostatní členy olympijského hnutí. Bach proto poslal ukrajinskému olympijskému výboru dopis, ve kterém upozornil, že by šlo o porušení olympijské charty.

Připomněl také, že podle Organizace spojených národů je vyloučení Rusů a Bělorusů diskriminující. "Navíc jsme jejich návrat do soutěží jako neutrálních sportovců ještě nijak konkrétně neřešili," uvedl Bach.

"Takže vaše výzva federacím, pořadatelům her a dalším členům olympijského hnutí, kterou se je snažíte dostat pod tlak a ovlivnit jejich postoj, považuje většina z nich minimálně za politováníhodnou," konstatoval Bach.

Ukrajinští sportovci se ve společném prohlášení proti Bachovu vystoupení ohradili. "V dopise ukrajinskému výbor píše, že ukrajinští sportovci můžou počítat s plnou solidaritou MOV. Jakou solidaritu ale nabízí?" citovala prohlášení agentura Reuters.

"Solidarita je vzájemná podpora kvůli stejnému zájmu, ale Ukrajinci nemají nejmenší zájem sledovat, jak na olympijských hrách soutěží váleční zločinci pod neutrální maskou," stojí také v prohlášení.

Ukrajinští sportovci zdůraznili, že snaha spojit svět v míru prostřednictvím sportu je utopická myšlenka, která navíc podle nich zcela ignoruje skutečnost, že autoritářské režimy sport zneužívají k propagaci.

MOV proto vyzvali, že si v konfliktu musí vybrat stranu. "MOV stojí na špatné straně historie a jejich dopis je dalším důkazem, jaký vliv na ně má Rusko. Je na čase, aby sponzoři, pořadatelé her a vlády přestali tolerovat neustále poklonkování MOV Rusku. Je na čase, aby MOV nesl za svoje činy odpovědnost."

Reklama

Související témata: