Hlavní obsah

Olympiádu v Paříži může bojkotovat až 40 zemí, tvrdí polský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní olympijský výbor spřádá plán, jak ruským a běloruským sportovcům umožnit start na olympijských hrách v Paříži 2024. Ukrajina, ve které od loňského února zuří válka po invazi ruských vojsk, je ostře proti a pohrozila bojkotem her. Plán MOV společně odmítly také Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko, jejichž představitelé rovněž zmiňují neúčast svých sportovců jako možné řešení. Hry v Paříži by podle polského ministra sportu mohlo bojkotovat až 40 zemí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olympijské hry v roce 2024 bude hostit Paříž. Ilustrační foto

Článek

Hry v Paříži by mohla bojkotovat široká koalice států. „Příští olympijské hry by mohlo bojkotovat až 40 zemí, čímž by celá akce ztratila smysl," řekl polský ministr sportu a cestovního ruchu Kamil Bortniczuk.

Koalice by se mohla pokusit plány MOV zablokovat ještě před zasedáním 10. února. Podle Bortniczuka by součástí koalice mohla být Velká Británie, Kanada i Spojené státy.

"Vzhledem k tomu si nemyslím, že budeme čelit těžkým rozhodnutím před olympiádou. Pokud bychom měli hry bojkotovat, koalice, které budeme součástí, bude dostatečně široká, aby pořádání her nemělo smysl," myslí si Bortniczuk.

Představitelé USA ale bojkot nepodpořili. Podle Bílého domu by naopak měli mít reprezentanti obou zemí právo zúčastnit se olympijských her v Paříži jako neutrální sportovci. Uvedla to tisková mluvčí Karine Jeanová-Pierreová.

Takový postoj je plně v souladu s představou MOV, který by reprezentanty Ruska a Běloruska rád na olympiádě viděl jako neutrální sportovce. I v kvalifikacích by měli startovat bez státních symbolů, jako jsou vlajky či hymny.

MOV se přitom odvolává na zásady olympijského hnutí a razí tezi, že politika do sportu nepatří. "Vyhrožování bojkotem olympijských her, o kterém NOV Ukrajiny v současnosti uvažuje, je v rozporu se základy olympijského hnutí a zásadami, které zastává," reagoval MOV na ukrajinskou hrozbu.

Proti snaze MOV se naopak postavily například Británie a Dánsko. Český olympijský výbor se startem sportovců ze zemí agresorů také nesouhlasí, v případě rozhodnutí MOV start Rusům a Bělorusům umožnit ale nucenou absenci českých sportovců nezvažuje.

„Podporujeme stávající sankce Mezinárodního olympijského výboru vůči Rusku a Bělorusku. O tématu zapojení ruských a běloruských sportovců do olympijských kvalifikací a her jednal výkonný výbor ČOV a rozhodně se nepřiklání k umožnění jejich návratu," řekla Sport.cz ředitelka komunikace ČOV Barbora Žehanová.

"Jeho členové se jednomyslně shodli, že bez ohledu na konečné rozhodnutí v této otázce ČOV vyšle českou výpravu na olympijské hry v Paříži 2024," dodala Žehanová.

Reklama

Související témata: